Вучић на Ројтерсовом форуму: Мир и стабилност приоритет

Премијер Александар Вучић је поручио са Ројтерсовог форума "Глобал маркетс", у оквиру Светског економског форума у Давосу, да су мир и стабилност главни циљеви Владе Србије. Председник Владе се састао са председником "Блумберга" и са директором компаније "Ел Дахра", која је заинтересована за ПКБ.

У турбулентној атмосфери у свету није лако одржати стабилност на Балкану, али Србија улаже много напора у свој најважнији циљ – да одржи мир и стабилност у региону, рекао је српски премијер, одговарајући на питања која су се махом односила на економске реформе његове владе, на планове Србије и на ситуацију у региону.

Поручио је да Србија остаје посвећена придруживању Европској унији, те верује да Западни Балкан може да буде покретачка снага економског развоја Европе.

"Сви знамо да Западни Балкан може да буде покретачка снага за европски економски развој и да можемо да постигнемо много, само ако се држимо заједно и ако очувамо стабилност", рекао је Вучић, а преноси Ројтерс.

Премијер је на питање да ли ће се кандидовати на предстојећим председничким изборима рекао да још није донео одлуку и да је у Давосу да би решио важнија питања за Србију и српски народ.

На Ројтерсовом форуму посвећеном глобалним тржиштима, Вучић је рекао да ће Србија учинити све да убеди инвеститоре у то да неће понављати грешке из прошлости и да ће гледати у будућност, што значи економску и политичку сарадњу између суседа, а не сукобе и рат.

На питање како је српски народ доживео Брегзит и недавне изборе у Америци, Вучић каже да су Срби по питању Брегзита подељени, као и Британци, а да је више од 90 одсто грађана било "усхићено" због Трампове победе, највише због тога што сматрају да је САД била пристрасна током сукоба на Балкану.

Говорећи о европским интеграцијама, Вучић је рекао да ће Србија урадити свој део посла – креирати боље економско окружење, на чему је до сада доста урађено, те да ће се старати о владавини права и убудуће.

"А онда је све на земљама чланицама ЕУ", нагласио је Вучић.

Говорећи о мигрантској кризи, навео је да тренутно на територији Србије борави 9.200 мигрантата. Додао је да су надлежни органи јуче убедили 300 мигранта, који су данима боравили у центру Београда, да пређу у прихватне центре и прихвате лекарску негу, храну, смештај...

"Поносан сам и задовољан због тога. Наставићемо да их одводимо у прихватне центре, а када прође зима, онда могу да иду где год пожеле", рекао је Вучић.

Премијер са председником "Блумберга"

Председник Владе Србије је разговором са председником "Блумберга" Питером Грауером данас наставио серију састанака са водећим светским државницима и првим људима најзначајнијих економских институција и компанија.

Вучић је са Грауером разговарао о новим пројектима те компаније у Србији, али и о томе како "Блумберг" може да допринесе извештавању о економским реформама и привлачењу страних инвеститора у Србију.

После разговора са представницима "Блумберга", премијер је новинарима рекао да очекује да они убудуће буду присутни у Србији и региону, са седиштем у нашој земљи.

Премијер је у току дана имао бројне састанаке на којима је, између осталог, било речи и о ПКБ-у, улагањима у аеродром, царинске службе, пољопривредну производњу и прераду... 

Током поподнева, премијер се састао и са директором компаније "Ел Дахра" Хадимом ел Дарејем, са којим је разговарао о инвестицијама те компаније у пољопривреду и прехрамбену индустрију у Србији.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је приметио да су инвеститори из арапског света врло осетљиви на политичке нападе и да се "склоне" када год осете да постоји неки проблем у земљи у коју би желели да инвестирају.

Вучић је, новинарима после састанка, рекао да постоји више идеја о сарадњи са том компанијом.

"Од различитих ствари на аеродрому до различитих ствари и програма везаних за царинске службе, наравно и ПКБ и многих других програма који се тичу пољопривреде, не само производње већ и прераде", рекао је Вучић.

Директор "Ел Дахре" Ел Дареји је, како је саопштено из Владе Србије, навео да је та компанија спремна да уради "све што је добро за Србију".

"Желимо да развијамо пољопривредну индустрију и за то имамо велике планове. Наша компанија има обезбеђено тржиште за све пољопривредне производе", истакао је Ел Дареји.

Тема разговора је био и модел приватизације компаније ПКБ, за коју је заинтересована "Ел Дахра", затим изградња карго центра на Аеродорому "Никола Тесла" и куповина више предузећа у Србији, саопштено је из Владе Србије.

Премијер је новинарима рекао да је у Давосу имао и више политичких састанака који се тичу једне теме, а то је регионална стабилност.

Нагласио је да је регионална стабилност била тема више политичких састанака, те напоменуо да се труди да својим саговорницима каже истину и покаже који су суштински проблеми.

Вучић се састао и са шефицом за односе са Европом и Азијом Светског економског форума Мартином Ларкин, са којом је разговарао о наставку сарадње Владе Србије и Светског економског форума у Давосу.

Изразио је спремност да Србија активно допринесе раду Форума, како на нивоу учешћа на састанцима у Давосу тако и учешћем наших представника на великим регионалним скуповима у организацији Форума.

Такође је исказао интересовање за сарадњу са Форумом у области дигитализације, у партнерству са Владом Швајцарске, са којом Форум већ сарађује на том плану, затим стратешку заинтересованост и што већу видљивост Србије на економском пољу због привлачења страних инвеститора.

Додао је да је Влада Србије веома заинтересована да један од регионалних скупова Форума, на тему подстицања предузетништва, буде одржан у Београду, саопштено је из Владе Србије.

Ларкин је изјавила да је са Вучићем разговарала о ширем укључењу Србије и њене владе у сарадњу на дуже стазе.

"Разговарали смо о партнерствима која би могли да направимо да помогнемо српској влади у економском и друштвеном напретку. Ми ћемо се опет састати у Србији да конкретно разговарамо о томе како би партнерства могла да изгледају и да видимо како можемо да имамо дугорочну стратешку сарадњу са Србијом", навела је Ларкин у изјави новинарима.

Како је рекла, за државе попут Србије важно је да буду у Давосу јер су географски на веома битним локацијама за Европу, али и јер имају и важно искуство из прошлости из којег друге државе могу да уче и примене га у будућности.

"Оне могу и да допринесу новим идејама које желимо да погурамо и зато је њихово ангажовање веома битно за нас. Теме су одговорно лидерство тако да се надамо да ће сви отићи са још више одговорности према вођству него што су имали раније и да ће предузети конкретне акције у својим земљама", закључила је Ларкин.

Вучић са директором компаније "Поли груп" о војној опреми

Председник Владе Србије састао се у Давосу и са директором компаније "Поли груп" Си Ниансханом са којим је разговарао о заједничким пројектима у производњи наоружања и војне опреме.

Вучић је истакао да је ова компанија важан партнер Србије, као и да је неопходно наставити разговоре о заједничким истраживачко-развојним пројектима и модернизацији постојећих, саопштено је из Владе Србије.

Представници компаније "Поли груп" исказали су интересовање за формирање заједничке компаније у Србији са ЈП Југоимпорт СДПР, са циљем заједничког развоја и производње антитерористичке опреме, уређаја за ноћно извиђање и ракетних система.

Вучић се састао и са извршним директором компанијем "Таркет" Мајклом Ђануцијем са којим је разговарао о наставку пословања ове компаније у Србији.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво