Вучић за РТС: Бајден разумео да Србија жели мир и стабилност

Премијер Александар Вучић је рекао за РТС да верује да је потпредседник САД Џозеф Бајден разумео да Србија жели мир и стабилност и да ношење оружја није дозвољено. Коментаришући разговор са председником Кине Си Ђинпингом, навео је да је то велика част за Србију. Премијер је навео да је добио информације о томе да би САД могле да уведу санкције Милораду Додику и додао да није реално да се Србија томе придружи.

Вучић је са Бајденом у Давосу разговарао око 45 минута. Рекао је да од Бајдена може много да се научи, када се политички ставови оставе са стране. 

"Причали смо о региону највећим делом, о нашим личним односима, о односу Београда и Приштине. Говорио сам о нечему што ме мучи, прогања два дана. Видим да се води жестока кампања против наше земље, заиста ни криве ни дужне. Покушао сам да објасним шта се догодило, да ту нема приче ни о каквом возу, јер ти који то причају воз нису ни видели. Ми можемо за наше унутрашње потребе да причамо о возу, али они који су довели тешко оружје тај воз нису ни видели, био је 50 километара удаљен од њих. То је била измишљена прича, да би се показали тобоже њихови мишићи, како могу да ураде Србији шта желе", рекао је Вучић.

"У политици један дан неко погреши, други дан неко намерно нешто уради, трећи дан неко узврати. Међутим, имате нешто друго. А то је: оружје немојте да носите. То није дозвољено и мислим да је Џозеф Бајден то разумео. Разумео је и видео моје фрустрације и мој страх због тога што видите да не можете нешто да контролишете, јер је то ирационално. Ако неко каже: имамо ми и следеће потезе, поново ћемо то да радимо, онда се питате шта је ваш циљ, шта у ствари хоћете? Ми хоћемо мир, стабилност, да радимо. И Бајден је схватио да можемо да будемо најуспешнији, о Србији говорим", навео је премијер Србије.

Додао је да је Бајден похвалио економске реформе у Србији и да му је рекао да смо потпуно посвећени томе.

"Због тога сам долазио овде, заказивао састанке са предузећима и привредницима. А онда нас је ово као гром из ведра неба погодило. Да ме је неко питао пре, рекао бих да се више плашим за стање у БиХ него за односе Београда и Приштине. Онда одједанпут сва ова прича", рекао је Вучић.

Навео је да је Београд спреман да разговара са било ким, ако треба и да се успостави црвена линија са Приштином. Додао је да ће тражити подршку ЕУ, јер нико не жели рат ни сукобе.

"И то не говорим зато што сам се уплашио лично, јер је Србија од некога слабија, већ зато што сам довољно одговоран и разумем шта је наша обавеза и шта морамо да урадимо да бисмо мир сачували. Онај ко то не разуме тај или је злонамеран или нешто с њим није у реду. Мислим да ће и Бајден да предузме одређене кораке. Рекао сам му да нисам срећан реакцијом америчке амбасаде у Приштини, ја с њим имам отворен однос и мислим да сам фер и храбро заступао интрересе Србије, као што мислим да је он паметно заступао америчке интересе и показао зашто је значајан лидер", навео је Вучић.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, поручио је да прво треба сачувати мир, али да је лично изгубио поверење у систем који је грађен три-четири године.

"То је систем у којем је потпуно јасно, не мора нигде ништа да пише – немој да шаљеш наоружане специјалце тамо где је сто одсто српско становништво. То не радимо ми ни на једном месту, то се просто не ради, то се не чини. И не можеш да кажеш да је то зато што на возу пише 'Косово је Србија'. Онда је требало да ми доведемо тенкове на стадион ЈНА кад су они донели заставу велике Албаније. А нисмо. А било смо кажњени јер су двојица момака шунула у задњицу некога на терену", рекао је премијер и поручио да је та врста двоструких стандарда неприхватљива.

Вучић је рекао да мисли да је ту врсту енергије и његове љутње Бајден увидео и да мисли да ће реаговати лично.

"Мислим да ће обавити разговоре са многим људима у региону. Као што је реаговао у случају са Хрватском, па као што видите Хрватска отвара поглавља, тако мислим да ће наставити и са овим", додао је премиејр.

Поручио је људима у Србији да буду спокојни, а да је политичарима борба "мало тежа".

Састанак са кинеским председником велика част за Србију 

Када је реч о састанку са председником Кине Си Ђинпингом, Вучић је рекао да је то велика звезда и човек који је убедљиво најзначајнији у Давосу, због раста од 6,7 одсто и због донесених порука о будућем понашању Кине.

"Ми смо имали ту част. То нисам ја, то је Србија. И да је неко други премијер, имао би ту част због односа који Србија има са Кином", навео је премијер.

Очекује да се ускоро отвори авионска линија између Србије и Кине и да се ове године отворе радови на прузи између Београда и Будимпеште.

"Оно што је за нас занимљиво је РТБ. И даље ћемо разговарати са кинеским представницима, отворићемо им простор за улазак у српску наменску индустрију. Мислим да су то важне ствари и да је то велика част за нашу земљу", навео је Вучић.

Додао је да је имао разговор и са швајцарском председницом као домаћином.

"Била је веома љубазна, дуго смо разговарали, уопште није била куртоазна и захвалио сам јој. Очекујемо наставак сарадње по питању дуалног образовања. Швајцарске инвестиције се увећавају, у последње две године су готово двоструко увећане", рекао је Вучић.

Како је рекао, очекује подршку у увођењу дуалног образовања, које је основа швајцарског економског раста.

"Успостављамо праведније друштво"

Говорећи о скупу у Давосу, Вучић је рекао да је данас сазнао да 1,3 милијарде људи живи са мање од 30 долара месечно.

"Наше је да повећавамо раст и стандард и гледаћемо да смањујемо разлике, да најсиромашнијима дајемо највише. Да најсиромашнијим пензионерима дајемо највише, онима у јавном сектору који имају најмања примања, али да не правимо 'ураниловку'", рекао је Вучић.

Истакао је да не жели да правимо комунистички систем у којем би сви требало да буду исти.

"Интересантан је податак да један одсто људи у свету има више богатства него 99 одсто осталог света. То није случај у Србији, али и код нас су огромне разлике. Мислим да почињемо да успостављамо нешто праведније друштво", навео је Вучић.

Додао је да је потребно боље видети људе и њихове проблеме и муке.

"Ми ћемо то радити у Србији. И ма колико људи били строги, сигуран сам да ће приметити те активности владе", навео је Вучић. 

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво