Скупштини упућен предлог о Међународној комисији за нестала лица

Посланик Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић изјавио је да је Влада Србије упутила Скупштини Предлог Закона о потврђивању Споразума о статусу и функцији Међународне комисије за нестала лица.

Орлић је у Скупштини рекао да се та комисија бави питањем несталих лица, међу којима су и несталих у ратовима деведесетих година.

Истакао је да ће та комисија почети да ради после верификације предлога у Скупштини и додао да очекује да комисија утврди судбину несталих.

"Само на Косову и Метохији данас има више од 500 лица чију судбину ми не знамо, Хрватска око 400 лица, Босна и Херцеговина око 100 лица, а Србија се брине и о онима који су нестали после операција 'Бљесак' и 'Олуја' у Хрватској", навео је Орлић.

Влада је 4. јануара упутила Скупштини Предлог закона и у образложењу навела да је закључивањем Споразума о статусу и функцијама Комисије у Хагу 16. децембра 2015. године, који је потписао амбасадор Србије у Холандији, Србија постала оснивич Комисије са могућношћу учешћа у процесу одлучивања.

Србија може да рачуна на даљу подршку Комисије у решавању судбине несталих особа српске националности, као и држављана Србије других националности, што је од посебног значаја имајући у виду значајан утицај и активности Комисије, чињеницу да се велики број посмртних остатака несталих не налази на територији Србије, као и да Србија има захтеве за тражење несталих према више страна у региону и обрнуто.

Према мишљењу Владе, активним учешћем представника Србије у Комисији може се предупредити злоупотреба и политизација тог осетљивог хуманитарног питања, као и да се "приступање Споразуму пре Хрватске и БиХ даје могућност Србији да изврши утицај који је од значаја за регионалну сарадњу, а пре евентуалног захтева за чланство тзв. Републике Косово да благовремено реагује на ово питање или да постави услове под којима би ово чланство било прихватљиво".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво