Брамерц: Вучић неће бити изненађен мојим критикама

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да је нетачно да Србија не сарађује са тим судом, али је, како тврди, у пракси до сада мало тога урађено по питању процесуирања ратних злочина.

"Не би било тачно рећи да Србија не сарађује са Хашким трибуналом у погледу захтева за помоћ или током наших посета тој земљи. С друге стране, тачно је да је, иако је усвојила Акциони план за поглавље 23 и Националну стратегију за ратне злочине, у пракси до сада мало тога направљено", навео је Брамерц у интервјуу за лист Данас.

Навео је да то илуструје чињеница да није именован главни тужилац за ратне злочине, те истакао да то што се стратегија не спроводи поставља легитимно питање да ли влада заиста жели непристрасну и независну правду за ратне злочине у Србији.

Главни тужилац Хашког суда је казао да нема помака у случајевима троје радикала, Вјерице Радете, Јове Остојића и Петра Јојића, и да у том предмету Србија не сарађује.

"Због тог случаја, председник Трибунала је пријавио Србију Савету безбедности УН. Како та ситуација и даље траје, постављају се нека озбиљна питања о преданости Србије владавини закона, њеним међународним обавезама и правди за ратне злочине", навео је Брамерц.

Истакао је да има "професионалну и добру интеракцију са премијером и његовим кабинетом".

"Увек искрено и отворено разговарамо, тако да премијер неће бити изненађен када прочита моју критику. Што се тиче Брисела, сарадња са Трибуналом није више једини циљ. Сада ће се мерити и оцењивати унутрашња пракса и институције. Србија ће морати да има јак независан правни поредак у складу са законима и стандардима ЕУ", навео је Брамерц.

На питање да ли ће затварање Трибунала крајем 2017. године значити и крај за достизање правде за жртве злочина, Брамерц је одговорио да ће затварање трибунала означити транзицију, а не крај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи