Вучић: Молимо Албанце да се уразуме

Премијер Александар Вучић донео је одлуку да се воз који је кренуо из Београда за Косовску Митровицу заустави у Рашки да би се избегли сукоби. Навео је да су Албанци желели да изазову сукоб ширих размера и упозорио их је да не нападају српски народ јер Србија то неће дозволити. Вучић је разговарао са Федериком Могерини којој је пренео да је разочаран реакцијом ЕУ. Са ситуацијом ће упознати високе светске званичнике.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре навео да су Албанци хтели да сачекају воз, ухапсе машиновођу и путнике и тиме доведу до великих сукоба.

Вучић је рекао да је јутрос у 8.30 из Београда кренуо путнички воз а не тенк или оклопно возило. Навео је да је тај воз требало да спаја људе и градове у складу са законима свих земаља света и стандардима ЕУ и у складу са слободом кретања људи, роба, капитала и услуга.

"Онда су почеле да се догађају невероватне ствари", навео је премијер.  

Додао је да су Албанци покушали да минирају пругу, али да нису били сасвим способни да ураде то на ваљан начин, па су послали јединице са дугим цевима сачињене само од Албанаца на Јариње. Каже да су Срби, када су то видели, окружили јединицу из Лужана.

Вучић је навео да је потом мимо одобрења послато 17 блиндираних оклопних возила типа "кобра" са специјалним јединицам РОСУ са жељом да вечерас почне сукоб ширих размера.

"Моја одлука је била у том тренутку и њом се поносим, да зауставим наш воз у Рашки, да бих сачувао слободу и животе наших људи, да бисмо избегли сукобе и показали свима да желимо мир", рекао је премијер Вучић. 

Истакао је да је разговаро са Федериком Могерини и да јој је рекао колико је разочаран реакцијом ЕУ по том питању. Како је навео, вечерас ће са ситуацијом упознати руководство Руске федерације а сутра и руководство Кине.  

Такође, рекао је да ће вечерас или сутра покушати да ступи у контакт и са америчким потпредседником Џозефом Бајденом како би га упознао са "ратним играма које је Приштина припремала". Вучић је рекао и да није сигуран да за то нису имали нечији благослов.

Председник владе Србије упозорио је косовске Албанце да не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији.

"Ово је моје последње упозорење, позив Албанцима да не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити", рекао је премијер.

"Србе позивам да остану мирни", рекао је Вучић.

Додао је да никоме не прети, већ да моли Албанце да се понашају одговорно, јер је у свачијем интересу да се очува мир.

"Немој да говоре да ја претим, ја не претим, само их молим да не убијају Србе - моја је молба да не убијају Србе, јер Србија то неће дозволити", нагласио је Вучић.

Поновио је да је његова молба косовским Албанцима да се "не играју миром" и да "не угрозе оно што смо дуго, дуго градили, а то су мир и сигурност за све грађане", истакао је Вучић.

Број коментара 89

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво