Јовановић: Кандидат за председника мора бити способан да унесе мир

Лидер ЛДП-a Чедомир Јовановић је изјавио да не жели да заштитник грађана Саша Јанковић, који је најавио кандидатуру за председника Србије, "буде батина у нашим рукама којом ћемо ударати по другим председничким кандидатима и тако доказивати свој опозициони профил".

Јовановић је у изјави достављеној медијима навео да подршка Јанковићу није условљена договором ЛДП-а и ДС-а, али да договор са ДС-ом отвара читавој грађанској, демократској опозицији простор за један конкретнији допринос кандидатури Јанковића.

Лидер ЛДП-а је оценио и да кандидат за председника Србије мора да буде способан да каже истину о Косову и да унесе мир у Србију, као и да унесе више европске политике, а не да дистанцира Србију од Европе поруком да постоји неки други пут.

"Кандидат за председника мора бити способан да унесе мир у Србију и да учини све како би биле превазиђене поделе и разлике у друштву које ће бити додатно продубљене уколико грађанска, демократска опозиција не буде имала снаге да формулише политику која даје одговоре на лудило у којем живимо", додао је Јовановић.

Председник ЛДП-а је навео и да је Србија до сада имала председнике који воде рачуна само о онима који су за њих гласали и које није било брига за оне који их критикују.

Према његовим речима, председнички и евентуални парламентарни избори су прилика за грађанске, демократске снаге у Србији да овој земљи врате ону политику која је потребна и без које земља може наставити само да пропада и да буде неуспешна.

Јовановић је оценио и да је нова кандидатура садашњег председника Србије Томислава Николића велика претња друштву, јер је део пројекта "даље херметизације Србије".

Како је навео, у току другог мандата Николића, видеће се даља конфронтација на темама решавања косовског питања, односа у региону и овога пута ће та конфронтација бити озбиљнија него до сада, због тога што ће Николић у томе имати "отворену подршку председника РС Милорада Додика, снага које су се појавиле 9. јануара у Бањалуци, а самим тим и отворену подршку у Русији, чији интереси су директно супротни интересима ове земље".

Председник ЛДП-а је рекао и да ће у мери у којој је то могуће учинити све да обједини грађанске, демократске снаге са јасним програмом, јасним идејама и прецизном поделом посла и одговорности.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи