Београд очекује боље односе са САД

Тадић честитао Бараку Обами. Јеремић: Србија се нада бољим односима са Сједињеним Државама после победе демократског кандидата Обаме. Дачић: Обама добар избор и за САД и за Србију. Мантер: Обама пријатељ Србије.

Председник Србије Борис Тадић честитао је Бараку Обами на избору за председника Сједињених Америчких Држава.

"Вашим избором створени су услови за отварање нове странице у дугој историји односа Србије и САД током које смо у највећем делу били савезници и пријатељи", истиче се у честитки Тадића.

Према његовим речима, "Србија је чврсто опредељена да са САД унапређује билатералне односе, доприносећи стабилности и европској будућности Балкана".

"Уверен сам да, делећи заједничке вредности правде, демократије и слободе, можемо да као партнери остваримо промене које ће свет учинити бољим, праведнијим и сигурнијим", истакао је Тадић.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да, у своје лично име, али и у име Владе Србије, верује да ће односи Србије са новом администрацијом у Вашингтону бити бољи него што су били са одлазећом администрацијом Џорџа Буша.

"Мислим да је свет прижељкивао промене и то се и десило", рекао је Јеремић, нагласивши да су председнички избори у САД-у веома значајан догађај и за америчку и за светску политичку историју.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је да ће победа новог америчког председника Барака Обаме бити добра и за САД и за Србију, као и за развој свеукупних односа у целом свету.

"Ко год да је председник САД, уколико ради као и председник Србије, на успостављању партнерских односа, биће добар за Србију", рекао је Дачић и нагласио да Србија жели унаређење односа са САД, истовремено као и са ЕУ и са Руском Федерацијом.

Амбасадор САД у Београду Камерон Мантер рекао је да је "Обама пријатељ Србије", истакавши да ће САД, у односу и на свет и на Србију, свакако бити привржене свим програмима које су и до сада спроводиле, и да ће их наставити.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи