Дачић: Нова провокација Приштине

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић најоштрије је осудио најновију провокацију из Приштине када је такозвани премијер Косова Иса Мустафа саопштио после разговора са делегацијом из Прешева, Бујановца и Медвеђе да је примио представнике "из три општине Источног Косова". Србија неће одустати од гоњења Харадинаја, каже Дачић.

"То је најотворенији доказ великоалбанске политике која представља највећу опасност за стабилност у региону. Зашто сада ћуте поводом овога светски и европски званичници, који су ових дана били презаузети бригом за ратног злочинца Харадинаја? Да ли би ћутали и када би неко из Београда рекао за Бањалуку да је западна Србија?", рекао је Дачић.

Србија улаже велике напоре да се сачува мир и стабилност у региону, али "лицемерје и двоструке стандарде Србија више трпети не може и неће", истакао је он, наводи се у саопштењу МСП.

Приштински медији пренели су јуче саопштење канцеларије за медије Исе Мустафе у којем се наводи да се Мустафа састао са "представницима општина на истоку Косова - Прешево, Медвеђа и Бујановац". 

Шеф српске дипломатије каже да Србија неће одустати од гоњења лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја и додаје да ће и даље тражити његово изручење. 

Ивица Дачић је рекао да ЕУ има неке принципе, а да је то кажњавање ратних злочина.

"Који су то принципи који ће бити изнад тих вредности, као и да ли је политички опортунизам довољан да поништи ту вредност", упитао је министар спољних послова.

Изразио је уверење да ће се Француска држати тих вредности.

"Ако се политичке одлуке стављају изнад свих ових вредности и принципа, а за Харадинаја постоји оптужница, као и истрага о новим случајевима. Ако је несумњиво да су људи починили ратне злочине, и ако су политичке одлуке изнад тога, онда и Србија задржава право да се на исти начин понаша када су други интереси у питању", закључио је Дачић.

Бивши косовски премијер и један од бивших команданта ОВК Рамуш Харадинај пуштен је у четвртак из екстрадиционог притвора, али му је забрањено да напушта Француску до одлуке суда о захтеву Србије за изручење.

Француски суд у Колмару пустио је Харадинаја уз кауцију, одузео му пасош и наложио да се два пута седмично јавља надлежној полицијској управи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи