Српско–хрватске варнице

Оштра реаговања на интервју хрватске председнице. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је Колинда Грабар Китаровић грубо напала Србију - тврдњом да "у Хрватској усташтва и фашизма нема, за разлику од српског парламента где 21 посланик тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг". Ипак, једна изјава председнице Хрватске остала је без званичних коментара: да мир и стабилност у региону нису вечни.

Да ли Колинда Грабар Китаровић том изјавом може и заиста да дестабилизује стабилност и мир?

"Престанимо да расправљамо о прошлости. Модерна Хрватска настала је на темељима борбе и заједништва синова и кћери усташа и партизана... Нови су изазови пред нама, немојмо се заваравати да ће мир и стабилност на овим просторима владати вечно", рекла је хрватска председница.

Мир и стабилност, хрватска председница довела је у питање за сада само на речима. Представнике Срба у Хрватској ова изјава је забринула, а политички аналитичари из Загреба је оцењују као веома неодговорну.

"Кад неко ко је шеф државе говори о томе, онда се враћамо на чувену Титову паролу: живимо као да ће заувек владати мир, или као да ће сутра почети рат. А то значи једну врсту рекламе и пропаганде за милитаризацију друштва, што се мени не свиђа", каже политички аналитичар Жарко Пуховски.

Милитаризација и звецкање оружјем између суседа - Србије, Хрватске и БиХ - тренд је који је започет прошле, а настављен ове године, подсећа Александар Попов из Центра за регионализам.
"На обележавању Дана РС најављено издвајање тог ентитета из БиХ и стварање велике Србије, а потом је убрзо стигла једна оштра изјава председнице Хрватске на рачун Србије. Тако да је ту довољна једна варница па да нешто плане", каже Попов.

Да стварни сукоб - упркос ошртрој изјави хрватске председнице није могућ, уверен је познавалац прилика на Балкану Флоријан Бибер. Као опасност види нешто друго - то што се на сваку варницу реагује муњевито у унутрашњополитичке сврхе.

"Јако бахато понекад и кафански на неки начин, да се не гледа дугорочни циљ сарадње, него се реагује. Мислим да политичке елите и у Хрватској и у Србији дозвољавају зато што они знају да неће водити до озбиљних сукоба", каже Флоријан Бибер, професор Универзитета у Грацу.

Али ће опет односе Србије и Хрватске вратити уназад. Регионални односи иду у том правцу, због тога што многи пооштравају реторику, посебно у изборним кампањама. Ипак, изјава Колинде Грабар Китаровић није дата у кампањи, већ са позиције прве жене Хрватске и због тога има већу тежину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се