Вучић: Боља сарадња Србије и Индије у будућности

На крају посете Индији, током које се састао с индијским премијером Нарендром Модијем, председник Владе Србије је учествовао на највећем пословном самиту у том делу Азије и сусрео се с водећим индијским привредницима. Међу њима и с првим човеком највећег индијског произвођача трактора и аутомобила. Његов долазак у Србију се очекује до краја године, као и договор о заједничкој производњи.

Симболичним ударцем у гонг, премијер Вучић је отворио Мумбајску берзу, десету у свету, берзу где се најбрже тргује акцијама. Премијер Вучић је изјавио да то веома значајно за Србију и да представља још један корак у сарадњи две земље. 

"Бити овде и отворити Берзу Би-Ес-И је велика част, не само за мене већ за Србију, јер проширујемо блиске везе између две земље – Индије и Србије. Мислим да ћемо, захваљујући нашим традицоналним везама из прошлости, моћи да имамо бољу сарадњу у будућности. Не мислим само на политичке везе између Индије и Србије већ и на јаче економске везе", рекао је премијер.

Додаје да је о томе имао важне и добре разговоре са премијером Модијем.

"Захваљући његовој великој енергији, идејама и посвећености раду, Индија је отворила врата целом свету. Ми ћемо те могућности искористити да бисмо унапредили трговинску размену, користећи искуства Индије. Пословни људи из Индије увек су добродошли у Србију, са њиховим инвестицијама. Традиционални и модерни приступ и комбинација то двоје је нешто чега ћу се увек сећати. Ова берза је веома значајна и захваљујем на свему што сте ми овде показали", истакао је премијер. 

А један од најутицајнијих и највећих привредника у Индији је човек чији су производи познати у Србији јер његове тракторе "махиндра" возе многи наши пољопривредници. Током састанка са председником "Махиндре", која је највећи произвођач трактора на свету, али позната и као произвођач аутомобила, премијер је изнео конкретне предлоге за нове, заједничке послове. 

"Ту су идеје од електричних скутера, јаче производње трактора, аутомобила. Мислим и да је Махиндра био задовољан и изненађен начином на који смо разговарали. Рекао сам му, које год услове да му неко понуди – ми ћемо понудити боље, на шта је он рекао да никад ништа конкретније и паметније није чуо. Кажем: дођите код нас, понесите папирче, шта год вам понуди било која друга земља, код нас ћете добити боље. Мислим да поштеније не може да буде", сматра Вучић.  

И на састанку са представницима највећих индијских, али и мултинационалних компанија, премијер је навео да Србија има бројне потенцијале за сарадњу, али и многе предности. Управо је реч сарадња била кључна током целокупне званичне посете Индији.

"Ми треба да будемо "хаб" који ће да привлачи све са истока и са запада у нашу земљу, мислим да то можемо да урадимо. Њих су и могућности извоза на више различитих тржишта широм света привукле, веома су заинтересовани. Заинтересовани су и због тога што смо на европском путу, али и зато што имамо добре односе да Русијом, са Турском и са многим другим земљама, тако да ћемо ми ту позицију, због које смо неретко критиковани и у сопственој земљи, чувати по сваку цену, јер нам она доноси предност у односу на разне друге земље. Зато сам сигуран да ћемо брже напредовати", сматра премијер.

За четири дана су отворена многа врата за сарадњу две земље, а на привредницима и политичарима је сада да та отворена врата искористе, јер потенцијала има.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво