Светске агенције о састанку Николића и Крајишника

О састанку председника Србије Томислава Николића и Момчикла Крајишника известиле су светске агенције.

Светске агенције јављају да се председник Србије састао са "осуђеним босанско-српским ратним злочинцем" с ким је разговарао о заштити права Срба који живе у региону Балкана.

"Састанак српског председника Томислава Николића и ратног вође босанских Срба Момчила Крајишника у среду одражава садашње поновно јачање националистичких ставова који су довели до ратова деведесетих, у којима је било више од 100.000 жртава", пише агенција АП.

Агенције подсећају да је Крајишник провео 13 и по година у затвору пошто је у Хашком трибуналу за ратне злочине осуђен за прогон и присилно протеривања несрба током босанског рата 1992-1995. године. Наводе да је ослобођен 2013. пошто је у складу са прописима Хашког трибунала одслужио две трећине казне од 20 година затвора.

Агенција Франс прес пише да је српски председник примио Момчила Крајичника, Србина из Босне кога је међународни суд осудио за ратне злочине током сукоба од 1992-1995. године и који је бивши сарадник лидера босанских Срба Радована Караџића.

Циљ састанка, наводи Франс прес саопштење из председништва Србије, био је "заштита права српског народа у земљама у региону" и "промовисање културних веза српског народа у бившој Југославији".

Франс прес наводи да је Крајишник био десна рука политичког вође босанских Срба током рата Радована Караџића, кога је Хашки суд осудио на 40 година затвора 2016. за његову улогу у масакру у Сребреници у јулу 1995. године када су српске снаге убиле 8.000 муслиманских мушкараца и младића.

Француска агенција такође наводи да је Томислав Николић, бивши сарадник српског ултранационалисте Војислава Шешеља, и да сада припада владајућој партији десног центра.

Агенција додаје и да је Николић поборник јачања веза са Русијом и да је јуче у Бањалуци учествовао на прослави 25. годишњице Републике Српске, спрског ентитета у БиХ.

број коментара 0 Пошаљи коментар