Протест Албанаца у Њујорку за ослобађање Харадинаја

Покличимма "УЧК" и песмом "Беса", односно "Заклео сам се да ћу живот дати за Косово", албанска дијаспора протестовала је испред Мисије Србије при УН у Њујорку, захтевајући ослабађање председника Алијансе за будућност Косова и бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја из притвора у Француској.

Славећи Харадинаја као "албанског сина" и "ослободиоца", они су називали Србе и Србију погрдним именима, те поручили да сви Албанци, без обзира где се налазе морају да знају, да је лидер Алијансе "неправедно ухапшен" у Франуцској по српској потерници.

"Харадинај је син наше демократије и херој", узвикивали су Албанци испред српске Мисије у Њујорку.

"Не само овде, треба рећи целом свету, а посебно 'скија' (свиње, што је погрдни назив за Србе) да се не могу играти са нама Албанцима. Ослободите Рамуша...", у глас су викали окупљени на протесту.

Они Харадинаја сматрају "албанским ослободиоцем" и да је дошло време, како кажу, да Албанци треба да се ослободе "српске репресије".

Учесници протеста, који је одржан у понедељак, 9. јануара, су носили албанске, америчке и заставе "велике Албаније", а вође протеста су се присутнима обраћали преко мегафона.

Рамуш Харадинај ухапшен је прошле среде у Француској по потерници Србије и задржан је у притвору, а о његовој екстрадицији Србији француско правосуђе ће одлучивати након што добије од Србије захтев за изручење.

Такав захтев Србије је француским властима послала данас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво