Западне службе обавестиле Србију о могућем нападу албанске дијаспоре

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да је информације о томе да албанска дијаспора припрема заузимање српских дипломатско-конзуларних представништава, како би принудила Србију да одустане од гоњења Харадинаја, наша земља добила од западних безбедносних агенција.

"Та информација је дошла из једне велике земље и велике безбедносне заједнице, са именима и презименима људи, са земљом о којој се разговарало као могућој земљи где би мета можда могла бити наша амбасада или конзулат", рекао је Дачић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Све те податке западне службе имају, истакао је Дачић.

"Једна од опција која је разматрана је да се Србија приволи да одустане од гоњења путем заузимања неког од дипломатско-конзуларних представништава или објекта који припада Србији и узимања талаца. Тачно се зна ко је такве предлоге износио, по имену и презимену, где живи", каже Дачић.

Ради се о земљама које имају бројну албанску дијаспору, навео је министар спољних послова.

Дачић је напоменуо да су државе домаћини одговорне за безбедност српских дипломатско-конзуларних представништава, у којима је подигнут ниво будности.

"И данас се настављају протести албанске дијаспоре испред фрацуских и наших дипломатско-конзуларних представништава, али то неће утицати на став Србије када је реч о Харадинају или било коме другом. Реч је о ратним злочинима", поручио је Дачић.

Приштина брани ратног злочинца, "не дају да се хапси, када су они у питању", указује Дачић.

"Што се нису бунили када је Црна Гора изручила неке наше који су ухапшени у Црној Гори?", упитао је министар.

Они не могу да побегну од своје прошлости, нагласио је Дачић и поручио да је Србија спремна на то да свако одговара за ратне злочине.

"То није било какво изазивање запаљиве реторике нити било чега о чему бисмо се свађали. Ваљда свако треба да одговара за ратне злочине", истакао је Дачић.

Што се тиче захтева за изручење Харадинаја, објашњава да то није у надлежности његовог министарства, већ министарства правде.

Међутим, Дачић сматра да нема разлога да Србија не затражи изручење и подсећа на то да је премијер Вучић рекао да ће оно бити затражено.

Српско тужилаштво је против бившег косовског премијера и вође ОВК Рамуша Харадинаја поднело 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом, који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице.

Током тог суђења, неки од кључних сведока оптужбе су убијени или су настрадали под неразјашњеним околностима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи