Седница Скупштине Србије

Посланици Скупштине Србије изабрали шест потпредседника. Наставак седнице у петак.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић прекинула је конститутивну седницу Скупштине јер су током дана стигле најаве за формирање нових посланичких група, због чега ће се променити структура скупштинских одбора.

Дејановићева је објаснила да је прекинула данашње заседање како би се обезбедио економичнији рад.

"Стручне службе поново треба да припреме предлог и да се потом на састанку шефова посланичких група договоримо о ваљаности тих предлога", рекла је председница Скупштине.

Ђукић-Дејановић је подсетила да се из заједничког клуба "За европску Србију" одвојила странка Г17 плус и да има најава да ће током дана бити још одвајања, како у посланичком клубу ЗЕС, тако и у другим коалицијама.

Нови потпредседници

За потпредседнике су изабрани Гордана Чомић из Демократске странке, Никола Новаковић из Г17 плус, Наташа Јовановић и Божидар Делић из Српске радикалне странке, Радојко Обрадовић из Демократске странке Србије и Јудита Поповић из Либерално демократске партије.

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић најавила је као следећу тачку формирање скупштинских одбора и одредила једночасовну паузу у раду како би били припремљени предлози посланичких клубова за чланове радних тела.

Према Пословнику о раду парламента, биће формирано 30 скупштинских одбора, али ће њихова структура и надлезност зависити и од будућег састава владе.

Да би се променио број одбора неопходно је да парламент претходно усвоји измене Пословника.

Половину одбора, према договору посланичких клубова, водиће опозиција, а половину представници владајуће већине, као што је било и до сада.

Одаловић за секретара парламента

Последња тачка конститутивне седнице биће именовање секретара парламента, за кога је Дејановићева предложила Вељка Одаловића, члана Социјалистичке партије Србије.

Ђукић-Дејановић је рекла да је Одаловић дуго година обављао значајне државне функције на које га је именовала Влада Србије, а да је показао и све квалитете стручног, професионалног радника и доброг познаваоца организације и рада Скупштине Србије.

Одаловић је рођен 1956. године у Липљану на Косову и Метохији, а Правни факултет је завршио у Приштини.

Од 2006. године Одалобић је председник Комисије Владе Србије за нестала лица, а од 2007. године члан Републичке изборне комисије.

Биографије потпредседника Народне Скупштине 

Наташа Јовановић је рођена у Крагујевцу 1966. године, где је завршила основну и средњу школу. По занимању је туристички водич.

Од 1987. до 1989. радила је у Застава импекс" предузећу, а од 1991. до 1996. у туристичким агенцијама Контики травел" и Холидеј".

Члан је СРС од 1992. године, била је посланик Савезне скупштине од 1996. до 2000. године, а од 2001. је посланик у Скупштини Србије. Председник је Шумадијског окружног одбора СРС.

Божидар Делић је рођен у Ђаковици 1956. године, где је завршио основну и средњу школу. Војну академију копнене војске у Београду завршио је 1977, Командно-штабну Војну академију 1994. и Школу националне одбране 1997.

Учествовао је у ратовима на простору бивше Југославије, а у току НАТО бомбардовања командовао је 549. моторизованом бригадом.

Од 2002. па до пензионисања 2005. био је на дужности у Оперативној управи Генералштаба Војске Србије и Црне Горе.

У СРС је од 2005, а члан је Председничког колегијума и Централне отадзбинске управе те странке. Потпредседник парламента је био и у прошлом сазиву.

Гордана Чомић је рођена 1958. у Новом Саду, а по занимању је дипломирани физичар. Радила је на Факултету техничких наука, као асистент на предмету физика и Спортско-рекреативном центру Војводина".

Члан је Градског одбора ДС Нови Сад од 1992, а исте године је изабрана и за председницу Изборног штаба тог одбора, потом и за председницу Покрајинског одбора ДС за Војводину.

Од 2001. до 2004. године је и потпредседник ДС. Председница је Форума жена те странке.

Била је члан Извршног одбора града Новог Сада, посланица у Скупштини Војводине, потпредседница Скупштине Војводине, посланик у више сазива Скупштине Србије, члан многобројних одбора у републичком парламенту. Удата је и мајка четворо деце.

Никола Новаковић је рођен 1949. у Новом Саду, где је завршио основну и средњу школу и Правни факултет.

Од 1974. до 1984. радио је најпре као авокатски приправник, а потом и као адвокат. До 2005. водио је сопствену адвокатску канцеларију.

Био је члан Адвокатске коморе Војводине, а као члан конзорцијума Цаст и Ротсхилд радио је на реструктуирању великих привредних система у Србији.

Члан је Главног одбора Г17 плус, потпредседник Градског одбора Нови Сад, посланик те странке у Скупштини Србије од 2004. У три мандата парламента био је члан више скупштинских одбора. Ожењен је и има четворо деце.

Радојко Обрадовић, који је и у прошлом сазиву био на тој функцији, рођен је 1966. у Земуну, завршио је Грађевински факултет, председник је Савета ДСС и од 2004. посланик те странке у републичком парламенту.

Јудита Поповић (Либерално демократскa партијa),  је адвокат из Зрењанина.
Рођена је 1956. у Житишту. Завршила је Гимназију у Зрењанину, а дипломирала на Правном факултету у Новом Саду 1979.

Радила је као судија у Општинском суду у Зрењанину у периоду од 1984. до 1994.  Члан је адвокатске коморе Војводине од 1994. године, а у ЛДП је од 2007.

Повезане вести:

Изабрана нова председница Скупштине

Седница парламента

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи