Кустурица: Себе не видим у политици

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да себе никако не види у политици и да је бавити се политиком данас на Балкану као "када бисте стали на одрон и знали да ће сигурно да вас однесе".

"Ја се дивим министру (Владану Вукосављевићу) што се уопште бави политиком и он то ради из образовања и потребе да у свакој сфери успостави ред и покуша да учини нешто добро, али ја мислим да је бављење политиком на Балкану као када бисте стали на одрон и знали сигурно да ће да вас однесе", рекао је Кустурица, одговарајући на питања новинара поводом спекулација да би могао да се кандидује за председника Србије.

"Како Андрић написа негде 'мртвом се вуку у зубе гледа' и ја мислим да је то најважније. Овај нови свет, посебно ваш свет, који је спољни свет који барата информацијама, не прави разлику између мртвих и живих и утолико је много важно да се човек не постави на клизавицу док живи, па да би кад умре евентуално могли да му замерају, као што су новинари замерали Моми Капору док се још није охладио", додао је редитељ на конференцији за новинаре у Министарству културе.

Оснивач фестивала "Кустендорф" је нагласио да себе никако не види у политици.

"Они који помисле да бих ја то могао, не схватају до које је мере то компликовано, до које мере то не подразумева знање, темперамент и до које мере је то у савременим условима углављено у капитал и све оно што он представља и шта би тај политичар требало да представи, не само речју", истакао је.

Кустурица је оценио да смо "дошли у време када више идеје, памет на том нивоу председника и председника владе не представљају само оно што они осећају и мисле него оно испред чега стоје".

Редитељ ће данас говорити на свечаности поводом Дана Републике Српске и очекује негативне реакције због тога.

"Биће сто одсто све најгоре о мени. Ја сам толико навикао на то, да када не би изговорили тај један пакет бесмислица и глупости, био бих врло збуњен. Тако да очекујем све најгоре, а када чују говор, биће 'одушевљени'", рекао је Кустурица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи