Демонстранти траже ослобађање Харадинаја

Учесници протеста у Приштини, организованог због хапшења лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, предали су француској амбасади захтев у коме се од власти те земље тражи да не одуговлаче са процедурама и одмах ослободе Харадинаја, jавља РТК 2.

Како се наводи, након тога је неколико стотина учесника протеста наставило протесте испред Владе Косова, али су се убрзо мирно разишли.

Учесници су носили транспаренте на албанском, француском и енглеском језику на којима је писало "Харадинај је ослободилац", "Харадинај је Косово".

РТК 2 наводи и да је Алијанса покренула иницијативу за сазивање ванредне седнице косовске скупштине поводом хапшења Харадинаја.

Харадинај, који је ухапшен пре два дана у Француској, поручио је раније данас путем свог Фејсбук профила да "пут Косова нико не може да заустави" и додао: "Срешћемо се убрзо на Косову".

Написао је и да је "за жаљење што неке државе још увек поштују одлуке бившег режима Слободана Милошевића, док многе друге, као што су Немачка и Аустрија, више не спроводе те потернице".

Рекао је и да "пут косовске државе нико не може да заустави".

"Као народ, и као појединци, нисмо се бојали Милошевићевог режима, а нећемо се бојати ни хапшења. Ми никоме не стојимо за вратом, и нећемо дозволити да нам неко стоји за вратом", написао је Харадинај на Фејсбук профилу.

Харадинај је ухапшен у среду у Француској по Интерполовој потерници коју је Србија издала 2004. године и која га терети за убиства и тешке злочине на Косову током 1998. и 1999. године.

У међувремену и министар спољних послова Косова Енвер Хоџај изјавио је да је поднео захтев да службено посети Француску како би се састао са министром спољних послова те земље и информисао га о осетљивости случаја Рамуша Харадинаја.

Он је навео да Косово има одличне односе са Француском и да се они као такви морају чувати.

"Србија је држава која и даље води непријатељску политику према Косову и грађанима Косова, логика Милошевића је и даље присутна у Београду, а ми се нећемо ни једном предати пред њоме", рекао је он.

Додао је да је Косово у склопу најава о реципрочним мерама спречило посету председника Србије Томислава Николића Косову, као и његовим сарадницима, који су преко Мердара хтели да уђу на Косово.

Тврди да има сазнања да је Србија проширила листу Интерпола на којој се налазе грађани Косова, и поручио грађанима да више сарађују са косовским институцијама и амбасадама како се не би десиле сличне ситуације, односно хапшења.

"Колико ја знам, Харадинај је координисао са Швајцарском пре путовања, али изгледа да аеродроме контролише Француска, и зато је дошло до задржавања", навео је он и најавио да ће бити послато писмо свим земљама чланицама Интерпола како се такви налози за хапшење не би узимали у обзир.

Сматра и да се мора преиспитати дијалог о нормализацији односа са Србијом, односно да дијалог треба да буде временски ограничен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво