Дојче веле: Немачка не поклања Србији хеликоптере

Немачка неће поклонити Србији четири војна хеликоптера "ербас Х-145М" како су недавно објавили поједини медији у Србији, пише "Дојче веле".

У ваздухопловним јединицама Бундесвера, јединим у Немачкој које имају ове хеликоптере, за Дојче веле је незванично речено да о донацији не знају ништа.

Дојче веле преноси и "званичну изјаву" портпаролке немачког Министарства одбране у Берлину да "није планирана донација хеликоптера Х-145М из флоте Бундесвера Србији".

Могућност да Немачка "поклони" хеликоптере Србији први је у новембру 2016. изнео министар одбране Зоран Ђорђевић, али није прецизирао о каквим се летелицама ради.

Портал британског војног магазина IHS Janes у среду је објавио да је Србија уговорила набавку девет "Ербасових" хеликоптера Х-145М – шест за војску, три за полицију.

"Непотврђени извештаји наговештавају да ће Немачка донирати Србији додатна четири коришћена хеликоптера Х-145М како би омогућила српским ваздухопловним снагама да располажу флотом од десет ових летелица", наводи се у том тексту, који су потом пренели медији у Србији.

Х-145М је вишенаменски хеликоптер са дигиталним кокпитом, потпуно опремљен за ноћно летење. Може се користити за транспорт трупа, извиђање или као лаки борбени хеликоптер.

Како данас пише Дојче веле, и сама немачка војска има тек шест таквих хеликоптера, а још девет треба да буде испоручено до јуна ове године. Први су стигли у децембру 2015, а са "Ербасом" је потписан седмогодишњи "каско" уговор о одржавању.

Стога нема велике логике у томе да Бундесвер некоме поклања нове хеликоптере за које је тек обучио прве пилоте.

Бундесвер је хеликоптере, додатну опрему и одржавање платио 194 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи