Борба за место у Унеску пољуљала односе Србије и Македоније

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић упозорава на то да би, уколико Косово којим случајем постане чланица Унеска, то имало несагледиве последице по српски идентитет и културно наслеђе у Покрајини. Иако има назнака да би Приштина могла да обнови захтев за чланство, питање је хоће ли гласања бити ове године. Столица у Унеску пооштрава односе Србије и суседа.

Косово у Унеску не би обавезно утицало на власништво, али би значило нову фазу планског притиска на српско културно и духовно наслеђе, оцењује амбасадор Србије при Унеску.

"За сада нема наговештаја да се било која држава осим оних за које знамо да подржавају Приштину посебно ангажовала око ове теме. Пре би се рекло да има и премишљања међу чланицама да ли би уопште било добро ове године ставити овакву тачку на дневни ред", истиче Танасковић.

Борба за место у Унеску пољуљала је односе Србије и Македоније. После изјаве шефа српске дипломатије да би Србија могла да гласа против интереса суседа који су гласали за независност Косова или његово чланство у Унеску, реаговања из Македоније.

"Политичари треба да буду одговорни и да не руше пријатељство између Македоније и Србије... То треба да важи и у условима када је очигледно да се загрева атмосфера за следеће гласање за улазак Косова у Унеско", поручује Министарство спољних послова Македоније.

Српски шеф дипломатије слаже се да би требало да политичари сносе одговорност, али подсећа да то важи и за Македонију. Србија је, оцењује, погрешила јер је земљу која је признала Косово прихватила под њеним уставним именом, иако је то у супротности са грчким интересима.

"Ми треба са Грчком да развијамо односе да бисмо омогућили да Грчка сачува свој став о Косову, јер није признала Косово. С друге стране, њима ударамо шамар тиме што представљамо Македонију оним именом које није међународно признато, а с друге стране, Македонија је признала Косово", напомиње министар спољних послова Ивица Дачић.

На изјаву шефа српске дипломатије реагује Атина. Штампани медији, али и телевизије с националном фреквенцијом, цитирају део његове изјаве који се тиче имена македонске државе. Најављена политика реципроцитета и порука упућена Македонији, сматрају упућени, порука је региону.

"Последице могу бити само позитивне за Србију, јер ће земље у окружењу схватити да ће, ако гласају против Србије, то имати неке негативне последице по њих. С друге стране, стичемо легитимитет у међународним односима, јер ћемо се водити принципима, а не неком ад хок политиком", указује Стеван Гајић са Института за европске студије.

На гласању у новембру 2015. године, Македонија, Хрватска и Црна Гора гласале су за чланство Косова у Унеску.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи