Немачка донира Србији четири коришћена хеликоптера X-145M?

Британски магазин за војна питања "ИХС Џејнс дифенс викли" пише, позивајући се на непотврђене извештаје, да ће Немачка донирати Србији четири коришћена "Ербасова" војна хеликоптера типа Х-145М.

ИХС Џејнс дифенс викли, који се бави глобалним војним темама и активностима војне индустрије, наводи да би тиме српска војска имала флоту од десет оваквих вишенаменских хеликоптера, пошто ће по уговору потписаном 28. децембра Србија од "Ербаса" купити шест хеликоптера Х-145М за војску и три за полицијске снаге.

Министарство одбране и МУП Србије закључили су са компанијом "Ербас хеликоптерс" уговор за набавку девет "Ербасових" хеликоптера (Х-145М), саопштило је недавно Министарство одбране.

Кроз ту набавку, Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије и хеликоптерска јединица МУП Србије, опремају се последњом генерацијом хеликоптера за извршавање најзахтевнијих мисија – транспорт, трагање и спасавање, борбене мисије, медицинска евакуација, надзор и осматрање...

Поред представника Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова Србије и представника компанија "Ербас хеликоптерс" и "Ербас групе", церемонији потписивања уговора присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман.

Потписани уговор обухвата: набавку девет хеликоптера Х-145М, са пакетом логистичке подршке (резервни делови, алати и документација), трансфер технологије за одржавање и оправку набављених хеликоптера, затим опремање, обуку и сертификацију Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" као центра за одржавање хеликоптера "газела", и укључивање Завода у ремонтну мрежу компаније "Ербас хеликоптерс".

Уговор предвиђа и подршку српским компанијама и научно-истраживачким институцијама у циљу прибављања релевантних квалификација и сертификација, уз истовремено тражење могућности за ангажовање српских индустријских капацитета и набавку њихових добара и услуга.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара