Стефановић: Још много посла пред полицијом

Рекорд у заплени наркотика, већи број разбијених криминалних група, пресецање ланаца кријумчарења људи и оружја, решавање превара у привреди и корупционашких дела највећи су успеси полиције у години за нама, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је истакао да је Србија стабилна и безбедна земља.

Небојша Стефановић је у интервјуу Танјугу, сумирајући претходну годину, рекао да је смањена општа стопа криминалитета, али да је још много посла пред полицијом, и захвалио запосленима на пожртвованости, наводећи да ће, уколико се настави економски напредак земље, крајем године моћи да траже и додатно повећање плата.

Говорећи о успесима полиције, министар је рекао да су Управа криминалистичке полиције и полицијске управе ове године направиле једну врсту рекорда, запленивши више од три тоне дроге. 

Прошла година била је веома успешна и кад је реч о поступању полиције у разбијању организованих криминалних група, рекао је Стефановић, истичући да у Србији сада нема криминалних група које могу да изазову већу безбедносну кризу и да угрозе земљу, што је био случај претходних година.

"Трудимо се да сваку криминалну организацију, колико год је мала, сасечемо у корену, како не бисмо дозволили јачање и угрожавање грађана", рекао је Стефановић, истичући да држава неће дозволити формирање група попут 'земунског клана', који је угрожавао безбедност читаве земље.

Полиција је била успешна и у пресецању више ланаца кријумчарења људи и оружја, као и у решавању превара у вези са привредом и корупционашким делима, преко којих је илегално стечен новац пласиран у регуларне токове.

Наводећи да је 2016. расветљено око 85 одсто убистава, Стефановић је навео да тај резултат, иако побољшан, није довољно добар, а да ће бити само ако се свако убиство и тешко кривично дело расветли.

Стефановић је рекао да се током прошле године полиција борила и против корупције у својим редовима, истичући да ниједан полицијац не може да помисли да прекрши закон, те да је на тај начин враћено поверење грађана у полицију.

Наводећи да никада неће сви бити задовољни, Стефановић је рекао да је посао полиције да покаже да нема недодирљивих, те да никога не може заштитити то што носи униформу или што је из политичке странке или естаблишмента.

"Посао полиције је да покаже да је једнака према свима", истакао је министар.

Као још један веома позитиван корак наводи усвајање Закона о полицији, којим је утврђен каријерни модел напредовања, чиме је загарантовано да ће на водеће позиције у полицији доћи професионалци, а не они који су у том моменту погодни.

Стефановић је истакао и да током прошле године ниједно дете није страдало у близини школе, за шта су заслужни одговорни возачи, али и превентивне мере полиције и предавања о безбедности у саобраћају у школама.

Појачана борба против организованог криминала 

Истакао је да убудуће МУП и полиција морају бити посвећенији борби против организованог криминала и корупције, те да очекује више активности у гоњењу прекршајних и кривичних дела у привреди, нарочито из области приватизација или коруптивних дела.

"У наредној години очекујем завршетак већег броја тих истрага, али и да појачамо борбу против оних који долазе у земљу као странци и гости, а мисле да могу да пуцају једни на друге на нашим улицама", рекао је Стефановић и истакао да ће полиција послати оштру поруку да то у Србији неће бити толерисано.

Говорећи о мигрантској кризи, Стефановић каже да, иако је представљала велики изазов јер је кроз земљу прошло готово милион људи, није било значајнијих кривичних дела и превише проблема у руковођењу кризом, јер је држава била добро организована.

Наводећи да криза, иако у затишју, није готова, Стефановић каже да Србија сарађује са земљама у региону и целој Европи како би се на најбољи начин решио проблем економских миграната.

"Потребни су нови начини да се мигрантском кризом ефикасније управља, како да људе који долазе као економски мигранти и немају право да остану у Европи вратимо у земље порекла, како да убрзамо процес реадмисије", рекао је Стефановић и додао да то свакако треба урадити на пристојан, достојанствен и хуман начин.

Стефановић је истакао и да држава непрестано ради процене угрожености од тероризма и преузима мере којима спречава да неко искористи миграциони талас како би се инфилтрирао у Србију или неку суседну земљу и починио тешко кривично дело.

"Миграције се, као ни вера, не могу изједначити са тероризмом, али били бисмо неозбиљни као земља када не бисмо феномен миграција узимали у обзир при процени угрожености од тероризма", нагласио је он.

Истакао је, међутим, да је Србија сигурна земља, те да се обавештајни подаци размењују са свим обавештајним структурама других европских држава и да је оперативна сарадња веома добра.

Наставља се модернизација полиције 

Говорећи о приоритетима у овој години, Стефановић наводи да ће се наставити модернизација полиције, обновити патролна возила, униформе, заштитна опрема за специјалне јединице полиције.

"Јачањем свих снага потенцијално делујемо према свима који мисле да могу да угрозе безбедност Србије и одвраћамо их од такве идеје. Јачањем ћемо поставити нове стандарде у ефикасности и раду полиције", навео је Стефановић.

У 2016. години много се радило и на модернизацији у МУП-у, каже министар, наводећи да су обезбеђена транспортна возила, савременија опрема и техника, оклопни транспортери, патролна возила, као и да су набављене додатне униформе и заштитна опрема.

"Настављамо на тај начин, тако да ниједан полицајац не буде остављен на радном задатку без адекватне опреме која му гарантује ефикасније управљање свим активностима", каже Стефановић.

Истиче да ће бити ојачана и криминалистичка полиција, како би могла да се супротстави криминалним групама које се технолошки опремају, набавком нове информатичке технике, камера, софтвера за препознавање лица.

Као важан задатак пред полицијом у следећој години наводи даље испуњавање услова из поглавља 24, помоћу којих је повећана безбедност граница, управљање границама, интегрисано управљање царином, ефикаснија сарадња са службама безбедности….

Стефановић је навео и да полиција ради на додатном учвршћивању поверења грађана, што се постиже и кроз активности полиције у заједници, разговор са грађанима, јачање савета за безбедност локалних самоуправа и њихову бољу координацију са полицијским станицама.

"Полицајац мора бити и неко у кога имате поверења, коме можете да се поверите, пружите информацију на основу које ћемо успети да решимо већи број случаја", закључио је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво