Јовановић: Неки су опседнути мојим односом с Вучићем

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић на опаску да га многи виде као омиљеног Вучићевог опозиционара, каже да је у главама појединих људи из опозиције присутна опседнутост односом између њих двојице, која је за њега не само израз комплекса, већ и "трајне ускраћености и фрустрације због тога што је он на њиховом месту".

"Не бих имао ништа против да сам омиљени Вучићев опозиционар, али ако је израз мог статуса што ме данас чува десет полицијаца, онда то није израз Вучићеве љубави према мени, него његове обавезе као премијера према човеку који је угрожен", примећује Јовановић.

У разговору за Танјуг он каже да подржава поједине Вучићеве потезе јер зна колико је неке послове тешко радити и колико ужасно велику цену друштво плаћа уколико они не буду обављени.

"Када видим да је он на корак од позитивних резултата, ја онда то подржим иако можда у том тренутку то и није најобјективније", каже Јовановић.

Јовановић каже да не сматра да било коме треба да доказује разлике у односу на Вучића, али додаје да истовремено те разлике не треба да буду основ његовог политичког деловања, јер се ништа не може урадити уколико се на њима инсистира.

Иако сматра да нема добрих и озбиљних мотива за расписивање ванредних избора, Јовановић их жели зато што Србија нема европску владу.

"Не можете да ме уверите да спољну политику ове земље треба да води Ивица Дачић", каже Јовановић и додаје да су парламентарни избори реалнији уколико Вучић одлучи да буде председнички кандидат.

На питање шта би се променило после избора, одговара да би се отворила могућност формирања европске владе.

Упитан да ли би било места и за њега у тој влади, Јовановић одговара питањем: "Знате колико је невероватна влада Вучића и мене, како ви мислите да се то деси? Нисам срећан што је то тако, а да ли ви стварно мислите да бих могао да будем у влади која гласа против Украјине у УН", пита Јовановић.

Каже да Вучић јесте направио велики искорак и да је чињеница да га део друштва, који иначе не гласа за његову странку, види као некога ко чини све што може да би земљи било боље.

"Наравно да бих радио много тога другачије, али то је већ нека друга прича", поручује.
Додаје да се све владе у Србији праве уз неку врсту компромиса са светом, а да му се чини да је тренутна подела карата сурова према нашој земљи.

Каже и да ће се однос запада према Србији мењати због промена у свету, јер ће због својих проблема све мање времена имати за Србију, те ће тако доносити одлуке у складу са својом вољом и ту вољу нам наметати.

Упитан да ли ће нам Брисел и Москва испоставити рачун због политике "седења на две столице", Јовановић каже да у случају руске престонице таксиметар ради нон-стоп, рачуни се фактуришу и стижу у Србију.

"Ми хоћемо у Европу тако што минирамо Украјину у скупштини УН. Наравно да ћемо за то добити рачун. Нека држава која се осећа угроженом од некога кога ми доживљамо као своје друго ја, појавиће се са чврстим ставовима и рећи тим људима није место међу нама, они би хтели наше паре и стандард, али нису спремни да деле наше вредности или предузимају одговорност заједно са нама", објашњава Јовановић.

Кад је реч о новим авионима који ћемо добити из Русије, Јовановић каже да свака војска треба да буде способна и модерна, те да сматра да би Србија требало да буде део НАТО-а, јер би била у колективном систему безбедности.

"Чини ми се да је много озбиљнији политички контекст и чињеница да на крилима тих 29-ки долази много више погрешне политике из Русије, него тржишног односа", навео је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво