Дачић: Србија ће у 2017. бити спремна за више од десет поглавља

Министар спољних послова Ивица Дачић очекује да ће поглавље 26 бити отворено у јануару или у фебруару, наводећи да ће Србија у 2017. бити спремна да отвори више од десет поглавља у преговорима о чланству са ЕУ. Најавио је да ће споразум о укидању виза са Кином вероватно ступити на снагу 15. јануара. Што се тиче евентуалних ванредних избора, каже да је против тога да се скраћује владин мандат.

Ивица Дачић је на годишњој конференцији за новинаре рекао да би Србија за време председавања Малте Европском унијом могла да отвори и поглавља 20 и 29, која се односе на предузетништво и царинску унију.

Када је реч о поглављу 31, које се односи на заједничку спољну и безбедносну политику, Дачић каже да се о томе није разговарало и да се то поглавље, према искуству других земаља у придруживању, отвара пред сам крај преговарачког процеса, оцењујући да "тај дан за Србију није баш тако близу".

Изразивши незадовољство брзином отварања поглавља, Дачић је подсетио на то да је Хрватска неколико пута неаргументовано блокирала отварање поглавља и да је тиме починила велику злоупотребу.

"Желимо да идемо ка ЕУ, али Србија неће дозволити понижавања и условљавања", истакао је Дачић.

Дачић је констатовао да је Србија до сада отворила шест поглавља, од тога четири ове године, и да је једно привремено затворила.

"Европа треба да се определи – хоће ли бити ЗСО?"

Последњи је тренутак да се Бриселски споразум спроведе, јер Србија плаћа цену што Приштина изиграва договор о формирању Заједнице српских општина, изјавио је министар Дачић.

"Зато Европа треба да се определи, хоће ли да се формира ЗСО или неће. Ако неће, онда ће се Србија организовати на други начин", рекао је Дачић на годишњој конференцији за новинаре.

Дачић је истакао да за неспровођење споразума о ЗСО, Србија нема кривицу, а на путу европских интеграција је условљена дијалогом са Приштином.

Каже и да никада не би потписао Бриселски споразум да у њему није било речи о формирању ЗСО.

"Отворена врата за разговор са Хрватском"

Односи у региону свакако морају бити бољи, што није тешко јер су сада лоши, поручио је Дачић, додајући да су за Хрватску отворена врата за разговор.

Дачић је, одговарајући на питања о односима у региону и тензијама са Хрватском, рекао да се Србија залаже за мир, стабилност и помирење у региону, те да очекује унапређење односа у региону у 2017. години.

Наводећи да су отворена врата за разговоре са Хрватском, Дачић је истакао да је неприхватљиво да чланство у ЕУ аболира било кога од захтева да се поштује историја и да се не врши њена ревизија.

"Апсолутно сам за помирење, али то није могуће ако се стално враћате у сукобе", рекао је Дачић, додајући да је у Хрватској на делу рехабилитација фашизма и усташтва, те да је НДХ претеча Републике Хрватске и идеје самосталне државе.

Како је рекао, у Хрватској је постао клише да бити добар Хрват значи бити што више против Србије, што је, каже, погрешна политика.

Подсетио је на то да се са некадашњим премијером Хрватске Зораном Милановићем договорио о томе како да се превазилазе билатерални проблеми, а да Хрватска није именовала своје представнике за разговоре у различитим комисијама.

"Нису имали своје представнике у Комисији за границе, а питају што није решено питање граница. Са Словенијом траже један принцип, а са Србијом други. Све границе су пређене", рекао је Дачић.

Каже да се месецима расправаља да ли је поздрав "За дом спремни" дозвољен или није дозвољен, наводећи да се у државама Европе, попут Аустрије и Немачке, за фашизам иде у затвор и да је кажњив законом.

Упитао је и како ће Хрвати једном Јеврејину да објасне шта је тај поздрав "За дом спремни" – да ли ће да кажу да је то можда "поклич пионира или Феријалног савеза".

"Зашто су 'мигови' проблем?"

После набавке авиона "миг 29" из Русије, Србија је на половини дозвољеног броја борбених авиона, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, наводећи да није прекршена ниједна међународна обавеза о контроли наоружања.

"Какав су проблем 'мигови'? У Хрватској се плаше једне чоколадице, а камоли 'мигова'. Ако се Хрватска наоружава, онда се наоружава за мир, а ако се Србија наоружава, онда се наоружава за рат", приметио је Дачић поводом различитих коментара на то што је Србија набавила "мигове".

Говорећи о Војсци, Дачић је рекао да онолико колико је Србија већа од Хрватске, у том проценту би требало да има више припадника Војске, те да би неко требало да одговара, јер је Србија сама смањивала број својих оружаних снага и то више него што је то од ње тражено.

"Је л' неко намерно уништавао Војску Србије, па неком смета што јачамо борбену спремност?", упитао је Дачић и додао да су Србији потребне војска и полиција да би могла да се одбрани.

Како је рекао, да је Србија узела авионе од САД, рекли би да је извор стабилности, те да је заправо проблем то што су "мигови" из Русије.

Према његовим речима, у 2016. години Србија је имала много више војних вежби са ЕУ и НАТО-ом него са Русијом и однос је 20 према два у корист НАТО-а и земаља чланица те алијансе.

"Нико нама неће одређивати како ћемо водити политику у области сарадње и безбедности", рекао је Дачић.

Дачић против скраћивања мандата Владе

Ивица Дачић је изјавио да је против тога да се скраћује мандат владе и да је то његов приступ када је реч о евентуалним ванредним парламентарним изборима.

"Није Вучић само намргођен, можете са њим да разговарате људски. Кад смо полагали заклетву у скупштини, као нови министри, Вучићу сам рекао да ћу на текст заклетве да додам – не померио се с места", рекао је Дачић, одговарајући на питање да ли очекује парламентарне изборе следеће године.

Како је рекао, то је његов приступ када је реч о ванредним парламентарним изборима, али је и навео да се увек спрема за изборе.

Када је реч о председничким изборима, Дачић каже да је СПС спреман да разговара о заједничком кандидату владајуће коалиције, ако постоји таква иницијатива Александра Вучића и СНС-а, али је и навео да тих разговора до сад није било.

Додао је да је СПС увек спреман да има свог председничког кандидата, наводећи да Томислав Николић тренутно није кандидат и да зато не зна зашто би се о њему изјашњавао.

Оценио је као апсолутну хумореску медијске спекулације да СПС "флертује" или било шта има са Вуком Јеремићем у смислу његове председничке кандидатуре.

Дачић каже да Јеремић излази са концептом да узме мало гласова патриотског блока и мало гласова ДОС-овог блока.

"Мислим да је то немогуће. Наш део гласова сигурно неће узети. Сигуран сам да ће заједнички кандидат владајуће коалиције, ако га буде, победити у првом кругу избора. Ако не буде заједничког кандидата, онда нема нам друге него да победи наш кандидат", рекао је Дачић.

"Укидање виза са Кином вероватно 15. јануара"

Министар Дачић је изјавио да ће Споразум о узајамном укидању виза са Кином вероватно ступити на снагу 15. јануара 2017. године.

Дачић је рекао да су све унутрашње процедуре у Србији и Кини у вези са потврђивањем тог споразума завршене, те да ће он ступити на снагу 30 дана пошто две државе размене обавештења о томе.

Наводећи да је Србија једна од 11 земаља у свету која са Кином има такав споразум, Дачић је рекао да грађанима Србије нису потребне визе за путовања у 64 земље, те да влада наставља политику укидања виза са што више земаља.

Дачић је, осврћући се на 2016, рекао да је Србија по свим кључним стратешким правцима остварила велики напредак.

Оцењујући да је остварен напредак у европској агенда, Дачић каже да су стратешки правци пут ка ЕУ, унапређење и учвршћење односа са традиционалним пријатељима, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

Дачић каже да је ове године имао 131 сусрет са међународним званичницима, од чега 37 у земљи и 94 у иностранству.

Најављујући да ће се у идућој години радити на новом закону о спољним пословима, Дачић је рекао да је у овој години именовано 14 шефова дипломатско-конзуларним представништвима, а да ће још нека именовања бити у првим недељама 2017.

О страдању службеника амбасаде у Либији

Одговарајући на питање новинара о страдању двоје службеника амбасаде Србије у Либији и одговорности амбасадора Оливера Потежице, Дачић је рекао да се још чека извештај либијских власти, наводећи да је до сада било више разговора о томе.

"Нисмо сигурни да ћемо га добити", рекао је Дачић, али и апеловао на Либију, али и САД, за коју каже да није спремна да прихвати одговорност да доставе извештаје.

САД треба да разјасне, каже Дачић, питање да ли су службеници страдали од њихових ваздушних удара, наводећи да је обдукција утврдила да су страдали од последица ваздушних удара.

Навео је да о кривично-правној одговорности одлучује Тужилаштво, а не Министарство спољних послова, али не негира да је било пропуста у процедурама.

После страдања двоје службеника амбасаде Србије у Либији Слађане Станковић и Јовице Степића у фебруару, формирана је Комисија у МСП, а Дачић каже да ће бити организован састанак представника те Комисије са новинарима на којем ће представници медија бити упознати са детаљима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво