Зид у Косовској Митровици, могући повод за нове сукобе

Наредног месеца треба да буде завршена реконструкција моста на Ибру, између северног и јужног дела Косовске Митровице. Властима у Приштини и јужној Митровици, међутим, смета то што је у близини северне стране моста подигнут потпорни зид.

Албанска већина у косовској скупштини захтева рушење зида. Тај захтев може додатно да искомпликује и онако лоше односе између Срба и Албанаца у Косовској Митровици. На мосту у Косовској Митровици у току су радови на реконструкцији.

Прилично се одмакло у радовима. На мосту је постављен нови слој асфалта, уређене су пешачке стазе, предвиђен је део за бициклисте а са обе стране моста биће кружни токови. Са северне стране моста после кружног тока, предвиђена је и пешачка зона у дужини од неколико стотина метара, све до новопостављеног споменика са ликом Кнеза Лазара.

Локалне власти су у склопу реконструкције северног дела Митровице саградиле потпорни зид како би нивелисале пешачку зону. Градња тог потпорног зида наишла је на неодобравање, најпре албанских власти у јужном делу Митровице, а онда и централних власти у Приштини.

Дигла се прилична прашина око градње зида и косовска скупштина усвојила је у четвртак резолуцију којом се налаже рушење зида наредног месеца. Није назначен датум када ће извршни органи, ако поступе по одлуци скупштине, да крену у рушење овог зида.

У локалној самоуправи у северном делу Косовске Митровице се не слажу са планом Приштине да зид буде уклоњен, и одбацују оптужбе да зид представља додатно утврђивање поделе Косовске Митровице.

Од подизања зида почетком овог месеца, локалано руководство у Митровици одржало је више састанака са представницима Европске уније и одлучено је да висина зида са два метра буде сведена на метар, и да са једне и друге стране буду изграђене стпенице како би била омогућена слобода кретања.

У четвртак је група радника кренула у скидање једног дела зида, али су радови прекинути кратко време пошто је у косовској скупштини донета резолуција о рушењу зида.

Испекторат министарства животне средине у косовској влади је наложио обуставу радова Инспектори који су донели такво решење су медијима на албанском казали да ће зид потпуно бити срушен.

Ако се крене у такву акцију, према досадашњем искуству које имамо овде на мосту, она неће моћи да прође без реакције становништва са северне стране. Улазимо, дакле, у нову годину са реалном опасношћу да овде на мосту на реци Ибар, имамо нове међуетничке сукобе.

Мартовски погром 2004. године, када је у Митровици убијено двоје Срба, почео је управо око овог моста, а онда се раширио другим деловима Косова у којима су Срби остали да живе после рата 1999. године.

Стојановић: Жалосно чиме се бави косовска скупштина 

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић је, коментаришући доношење резолуције о зиду у Митровици, рекао да је жалосно чиме се бави косовска скупштина.

"Сами Албанци су незадовољни са тиме шта гледају у Скупштини Косова. Жалосно је да уместо других тема које су много важније и много битније сада се као главна тема поставља један грађевински пројекат који је договорен у Бриселу", рекао је Стојановић.

Гостујући у програму митровичког Радија Контакт плус, истакао је да се поново затрпавамо у ровове и да гледамо да направимо проблем једни другима правећи од тог питања неку велику националистичку причу.

"Моју пуну подршку има локална самоуправа овде, да сама промишља и одлучује о пројектима које ће спроводити. Нико се није мешао Приштини када је решила да затвори неке главне улице и од тога направи шеталиште", рекао је Стојановић.

Запитао је са којим правом сада неко жели да у Митровици одлучује како ће нешто изгледати.

"Све што локална самоуправа буде донела као одлуку имаће моју пуну подршку и не само моју већ свих српских градоначелника и представника, јер ћемо стајати заједно, као што смо стајали и до сада", нагласио је Стојановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи