РТРС објавио налоге за прислушкивање званичника Србије

Обавештајно-безбедноснa агенцијa БиХ пет месеци спроводи акцију прислушкивања званичника из Србије под називом "Ушће", наводи РТРС на свом сајту.

Радио-телевизија Републике Српске објавила је да поседује налоге Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ за прислушкивање званичника Србије.

Та телевизија наводи да ОБА спроводи акцију "Ушће", у оквиру које се прислушкују званичници из Србије, а истовремено је на свом сајту објавила скенирана документа ОБА под ознаком тајно.

Додаје се и да се у поседу РТРС-а налази Предлог који је потписао врх ОБА, а који налаже прислушкивања, праћења и друге обавештајно-безбедносне активности над држављанима Србије.

Како се у документу ОБА наводи, такве акције су предузете због сазнања да је Србија то исто радила према БиХ. На терену се користе методе прислушкивања, праћења и друге обавештајно-безбедносне мере, а судећи према датуму издавања документа, на томе се ради већ пола године, наводи РТРС.

О том питању огласио се премијер Србије Александар Вучић. Каже да сазнања оперативно-безбедносне природе не жели да износи у јавности. "Морате да имате у виду да Србија није обавештајно слабија од било кога у региону", истакао је Вучић у обраћању новинарима.

Највиши функционери РС и српски представници у институцијама БиХ пре девет дана су обавештени из Народне скупштине да се ОБА према Србији понаша као према непријатељској земљи, истиче РТРС. Такође, у упозорењу које су добили наводи се да ОБА није навела ниједан документ који би потврдио да је Србија према БиХ спроводила "офанзивни обавештајни наступ", како стоји у налогу ОБА.

Комисија за надзор над радом те агенције састаће се чим долазак потврде сви њени чланови, каже председавајући Никола Шпирић.

"Тај документ, кад сам добио, проследио сам Комисији и сви чланови ће се упознати с тим документом и утврдити да ли постоји аутентичност садржаја документа, а с обзиром на то да се ради о поверљивим стварима, мислим да јавност треба да добије правовремену информацију када ми кроз тај документ у Комисији прођемо", напомиње Шпирић.

У Савету министара о томе још нису расправљали. Треба утврдити да ли је документ који се у медијима појавио фалсификат или је реч о стварној акцији ОБА, каже копредседавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић.

"Могу само рећи да било какве агресивне активности обавештајног или било којег другог карактера према Србији по мени су незамисливе јер то није непријатељска земља", нагласио је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

У Парламенту Српске одмах су се састали како би расправљали о овом питању. Ипак, у Одбору за безбедност кажу да очекују да се о свему изјасни Комисија на нивоу БиХ. И у МУП-у Српске су о свему овоме обавештени, али потврђују да немају надлежности.

"Није наша надлежност да се бавимо радом ОБА, зато не можемо коментарисати", поручио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Из безбедносних служби Србије за медије су рекли и да је понашање БиХ непрофесионално, али и апсурдно јер у свему, како се наводи, учествују и поједини Срби, који су врло посвећени обављању ових непрофесионалних задатака, базираних на политичким и националним мотивима.

Вечерње новости су објавиле раније данас, позивајући се на своје изворе, да ОБА већ пола године спроводи појачане обавештајне мере према званичницима Србије и људима са којима се они састају, а које укључују снимање њихових разговора као и праћење и надзор приликом долазака у ту државу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је, како се наводи у тексту, да Србија има сазнања о обавештајним мерама према њеним званичницима.

"Добили смо одређене информације из безбедносних служби да је било таквих покушаја и да су вероватно на територији БиХ неки од наших функционера били под мерама надзора. То, наравно, не говори у прилог доброј сарадњи", рекао је Стефановић за Новости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво