Јовановић: Амбиција Николића је да присили Вучића да га подржи

Писмо руског председника Владимира Путина председнику Србије Томиславу Николићу део је предизборне кампање коју Николић на подмукли начин води са амбицијом да присили Александра Вучића да подржи његову кандидатуру на предстојећим председничким изборима, оценио је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Сматра да у политици не постоје случајности, те да не верује у случајност у којој Николић у једном дану каже да ће у наредних седам дана саопштити да ли улази у председничке изборе, а дан након тога стиже писмо руског председника у којем он саветује Србији да је Николић гарант добрих односа Србије и Русије и да су они веома заинтересовани за председничке изборе.

"То је индиректна претња Вучићу, али и претња нама који се боримо за европску Србију", рекао је Јовановић новинарима у парламенту.

Истичући да је кључно сачувати европску будућност Србије, лидер ЛДП-а наводи да ће Томислав Николић као председнички кандидат чувати постојеће односе.

"Он за ових пет година које описује као године у којима није направио ниједну грешку је заправо нама навукао оловне ципеле на ноге и учинио друштво које је на репу оних процеса од којих пресудно зависи судбина наше земље. Све што се сада дешава је очекивано и то је директна последица недостатка јасне политике", закључио је Јовановић.

"Долазак Вацића у канцеларију је компромитација"

Јовановић је нагласио да инсистира на смени Милоша Вацића из Канцеларије за Косово и Метохију, наводећи да је његов долазак у државне институције компромитација за целу земљу, а највише за оне који тако нешто допуштају.

"Силеџијама никада није место у политици. Инсистирамо на смени Мише Вацића, без обзира да ли се он налази формално у џепу директора Канцеларије за КиМ (Марка) Ђурића или на неком другом месту. Његов долазак у ту канцеларију не доприноси нормализацији односа са косовским Албанцима, него је то порука која ће те односе радикализовати", сматра Јовановић.

Истиче да ће се ватра пре угасити бензином, него што ће Миша Вацић и људи попут њега који симболизују најекстремнији национализам, ксенофобију и силеџијство помоћи људима на КиМ.

"То Србима тамо није потребно. Њима је потребан мир", поручио је лидер ЛДП.

Јовановић је рекао да када говоримо о КиМ, Вучић и он имају исте циљеве, наводећи да је ЛДП подржао потписивање бриселских споразума и њихову реализацију, као и инсистирање на примени онога што је још увек само слово на папиру, али да постоје и велике разлике, пре свега у политици и начину на који се ти циљеви реализују.

"Ми нећемо постати нормално друштво само тако што ће Вучић, Николић, или они који су водили погрешну политику у међувремену прихватити нашу политику, јер остаје друштво које је талац тог лудила у којем смо живели претходних 30 година", нагласио је Јовановић.

Додаје да је избор Мише Вацића можда маневар којим власт покушава да докаже да се није променила, као што то можда њени критичари у овом тренутку говоре, те да ипак ту постоји сензибилитет и разумевање за оно што је раније било обележје њене политике.

"Мислим да та врста маневра има превисоку цену и зато је јако важно инсистирати на смени тог човека и на моменталном позивању на одговорност за оног ко је мислио да на такав начин може да се односи Србија према КиМ", закључује Јовановић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић раније је изјавио да Милош Вацић није његов саветник, али да ради у Канцеларији за КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво