НАТО: Косовске безбедносне снаге до краја 2009.

Прва фаза формирања нових Косовских безбедносних снага, које ће бројати нешто више од 3.000 припадника, могла би да буде окончана до краја наредне године, рекао је портпарол НАТО Џејмс Апатурај.

Косовске безбедносне снаге, које ће заменити постојећи Косовски заштитни корпус, КЗК, неће бити војног карактера и бројаће око 2.500 припадника и 800 резервиста, али ће проћи неколико година пре него што та, нова формација, буде потпуно оперативна.

Формирање нових снага подразумева и расформирање постојећег КЗК, формираног лета 1999. после демилитаризације бивше Ослободилачке војске Косова, као део амбициозног западног плана пацификације те покрајине и увођења некадашњих побуњеника у демократско друштво.

Апатурај је објаснио да ће будуће, лако наоружане снаге, за главне задатке имати пружање помоћи цивилима у кризним ситуацијама, уклањање експлозивних материјала, те да ћу у њиховом саставу "бити места за припаднике свих националних заједница које живе на Косову."

"НАТО ће сарађивати са косовским властима како би се поставили стандарди за регрутацију и запошљавање новим припадника тих снага", рекао је портпарол НАТО, наглашавајући да "неће бити аутоматског преласка припадника садашњег КЗК у нове снаге".

Суштински, план за формирање нових безбедносних снага на Косову део је плана међународне заједнице да све националне заједнице укључи у рад косовских институција, обзиром да је одзив Срба у КЗК био разочаравајуће слаб, пе свега због низа контроверзних акција у којима је ова формација учествовала, укључујући и сукобе у Македонији и на југу Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво