Вучић: Снага Србије је у томе што не мења своју политику

Премијер Александар Вучић каже за РТС да није од оних који једно причају у Москви, а друго у Вашингтону. Како је рекао, у Москви прича да је Србија на европском путу, а у Вашингтону каже да нећемо уводити санкције Русији. То је наша политика и тако се прави јака Србија, поручио је Вучић. Истакао је да ће после набавке авиона из Русије, Србија имати најјачу војну авијацију у региону.

Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Србија не одустаје од војне неутралности и да је то одлука Скупштине.

Навео је да су ово важни дани за земљу, и да се о набавци авиона говори од 1988. године.

"Причали смо о 'миговима 29', ова влада је то успела да направи", рекао је премијер.

Истакао је да је он за то крив јер је у разговорима са председником Русије Владимиром Путином више пута тражио авионе. Навео је да је његов посао да се побрине, заједно са председником Републике, за безбедност земље.

"Хоћете ли да дочекамо било шта неспреми као што смо раније били, да се бусамо у прса а да после губимо све што стигнемо, или да будемо увек одмерени али да гледамо како да заштитимо границе, села, мостове? Данас Србија то може", рекао је Вучић.

"Заштитићемо наше небо"

Осим шест авиона "миг 29" који стижу из Русије, Србија већ има четири авиона која ће бити ремонтована и доведена до вишег степена.

"Ми смо ово добили бесплатно, али плаћамо ракете које ми хоћемо да имамо, ракете ваздух–ваздух и ракете ваздух–земља", поручио је премијер и додао да се авиони не набављају зарад нечије изборне воље, већ ради безбедности.

Вучић је упитао који је то авион у региону бољи? Навео је да то нико не зна да му каже и да није сагласан да су "грипени" бољи јер је "миг 29" најбољи авион у блиској борби.

"Заштитићемо наше небо, нико се неће лако одлучити да нападне Србију", навео је премијер и додао да Србија нема намеру да води офанзивне ратове већ да заштити децу и да гарантује будућност.

Захвалио је Милораду Додику и Републици Српској. Подсетио је да је рекао да се више никад неће поновити "Бљесак" и "Олуја".

Додао је да српски народ неће доживети судбину какву је доживљавао 1995. и 1999. године и "да смо много научили из сопствених грешака".

Када би Србија сама куповала шест авиона "миг 29" са ракетама које жели, они би коштали око 95 милиона евра по комаду, рекао је Вучић.

Навео је да Србија добија десет страховито моћних летелица, убедљиво најмоћнијих на Балкану.

"Многи други суседи који припадају ЕУ и НАТО-у немају тако моћне летелице", рекао је премијер.

Додао је да поштује све који говоре о "кантама" и да нема проблем са тим, а волео би да види те њихове авионе који су бољи. 

Говорећи о сукобу између представника Српске листе на Косову и Метохији и Покрета социјалиста и смени министра Љубомира Марића, премијер каже да има пуно поверење у министра Вулина, као и да није реч о његовој странци.

"Имам пуно поверење у министра Вулина. Није реч о њему и његовој странци, неки људи су дали за право да ураде нешто против српских интереса, ту су и страни утицаји и Албанци", наглашава Вучић.

Навео је да је за понедељак у девет часова заказао седницу на којој ће бити решена ситуација. 

Следеће године циљ реформа јавних предузећа 

Сумирајући резултате године која је на измаку, Вучић је истакао да је ово била добра година и захвалио је свим грађанимa који су подржали Владу.

"Желим да кажем да Влада нема дефицит, имаћемо дефицит опште државе 1,4 до 1,5 одсто, што је минимално. Имамо раст од 2,8 одсто, а следеће године очекујемо и више од три одсто", наводи премијер.

Верује да ће бити још бољи резултати, а самим тим веће плате и пензије и да ће грађани живети боље.

Поручио је да је пред Србијом још посла, да се морају реформисати државна предузећа, те да ће бити потребна реформа и Радио-телевизије Србије, у економском и финансијском смислу. 

"Ми сада испуњавамо обећања, види се по оценама ММФ-а и Светске банке", каже премијер.

Тврди да Србија има добре односе са свима, као и да ће успоставити контакт и са највишим предстaвницима Трампове администрације.

Говорећи о предстојећим изборима, Вучић напомиње да се не бави анкетама, већ тиме шта може да учини за грађане Србије.

"Ако грађани хоће да се врaте они који су били на власти од 2004. до 2012. године, који су донели највећи дефицит и највећи пад индустрије, изволите, гласајте за њих", поручује премијер.

Тврди да неће никоме да се додворава, али да на "семафору пише одличан резултат".

Вучић је рекао да ће ванредни парламентарни избори у Србији, ако буду расписани, бити истовремено с председничким, на пролеће идуће године.

Према његовим речима, у државном буџету је новац намењен за председничке изборе и зато нема потребе за додатним издвајањем за ванредне парламентарне изборе.

На њему је, нагласио је, да уради највише што може, да "малтретира и тера људе да се боре и раде сваки дан, да желе Србији што је могуће више и што је могуће боље".

Срби, како је рекао, никад нису задовољни.

"Ми смо, када је то у питању, лицемери. Тога се сетимо тек кад неко оде с власти, и обично кукамо. Код нас је проблем и кад блешти град, а пре две године је било зашто је Београд у мраку, а Беч сија итд. Има да блешти и Београд и Ниш и Нови Сад, и следеће годинe још два пута више, унапред вам обећавам јер никоме нећу да се додворавам", поручио је Вучић.

Нагласио је да се данас о трошку државе лечи 10 пута више деце него пре две године.

"Оно што видим као највећи проблем и велики изазов у наредној години то је велики посао за Славицу Ђукић Дејановић – то је наталитет, а што се избора тиче, народ ће одлучити какви ће избори бити и коме ће дати своје поверење", поручио је Вучић.

Премијер је честитао свима који су, како је рекао, већ победили.

"Пошто они имају времена да се баве председничким изборима и углавном увредама на мој рачун, ја се бавим важним и великим стварима за државу, а одговорићу у неких 25 дана и пробаћу да им се у тих од 20 до 25 дана супротставимо као политичка странка", поручио је премијер.  

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво