Усвојени закони о становању и управљању аеродромима

Скупштина Србије усвојила је Закон о становању и одржавању зграда, који треба да омогући минимум одражавања сваке зграде првенствено ради безбедности грађана, а које ће морати да имају управника. Усвојен је и Закон о управљању аеродромима који ствара услове за давање аеродрома у концесију.

За усвајање Закона о становању и одржавању зграда, који као обавезне органе предвиђа скупштину стамбене заједнице и управника, гласала су 134 посланика, док је петоро било против.

Посланици су усвојили и Закон о управљању аеродромима који ствара услове за давање аеродрома у концесију, као један од начина да се обезбеде средства за развој, односно комерцијализацију аеродрома у Србији.

Према прогнозама, у наредном периоду очекује се експанзија у ваздушном саобраћају у земљама региона, те је, како се наводи у образложењу закона, потребно благовремено припремити финансијски оквир за обезбедивање средстава за развој аеродрома.

За усвајање закона гласало је 140 посланика, док је 10 било против. Новим решењима прецизирано је да предмет концесије може да обухвати све или поједине активности управљања аеродромом.

То укључује и изградњу једног или више објеката или површина јавне намене, реконструкцију и одржавање аеродромске инфраструктуре, успостављање и координацију рада аеродромских служби, као и координацију пружања услуга земаљског опслуживања и обезбеђивања.

Такође, укључује и пружање посебних услуга на аеродрому, као што су угоститељство, превоз путика до аеродрома и са аеродрома и трговина.

Управљање аеродромом је делатност коју обавља оператер аеродрома, а у случају давања концесије, дужан је да без одлагања покрене поступак преноса серификата аеродрома, односно дозволе за коришћење аеродрома на концесионара.

Ради обезбеђивања услова за дугорочни развој и унапређење аеродрома у Србији, влада ће донети Национални програм развоја аеродрома за период од пет година.

Законом је утврђено да је делатност управљања аеродромима делатност од општег интереса.

"Бољи квалитет комуналних услуга и конкурентност у тој области"

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о комуналним делатностима које би требало да побољшају ефикасност и квалитет комуналних делатности, као и конкурентност у тој области.

Комунална делатност се отвара за приватне инвестиције у већем обиму него до сада.

Измене тог закона треба да подстакну и повећају заинтересованост приватних инвеститора за улагање у пројекте развоја и унапређења комуналне инфраструктуре.

Увођење принципа конкурентности ствара могућност за много стабилније финансирање комуналних делатности, а први пут је предвиђено да се уважава мишљење грађана о квалитету комуналне делатности, и то најмање једном годишње.

Усвојене су и измене Закона о јавно-приватном партнерству и концесијама које треба да повећају сигурност целе процедуре и поступка, те да омогуће нови извор финансирања пројеката у области инфраструктуре.

Изменама тог закона појашњавају се посебни облици концесија - концесија за јавне радове и концесија за јавне услуге и разјашњава се разлика између јавно-приватног партнерства са или без елемената концесије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара