Вучић обишао војни полигон у Москви, Шојгу за заједничке војне вежбе

Председник Владе Србије Александар Вучић, који је у једнодневној посети Москви, обишао је јутрос један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације. Руски министар одбране Сергеј Шојгу позитивно оценио сарадњу две земље у оквиру војних вежби и предложио да се "Барс" одржава сваке године. Вучић поручио да се нада још бољој сарадњи и да ће Србија остати војно неутрална.

Александар Вучић и министар одбране Србије Зоран Ђорђевић разговарали су са министром одбране Русије Сергејем Шојгуом, како би закључили договор о преузимању шест авиона "миг 29".

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је на састанку са премијером Србије Александром Вучићем предложио да се летачко-тактичке вежбе "Барс" (Братство пилота Русије и Србије), одржане у октобру у Србији, одржавају сваке године.

"У октобру су у Србији успешно изведене заједничке вежбе 'Барс 2016'. Добар назив вежби, треба да учинимо да те вежбе буду одржаване сваке године", рекао је Сергеј Шојгу Вучићу, пренео је Тас.

Оценио је корисним заједничке трилатералне тактичке вежбе "Словенско братство", у којима је уз Русију и Србију учествовала и Белорусија.

"Добро се одвијају заједничке војне вежбе и планирамо да развијамо ту праксу. Ускоро ћемо разменити предвиђене планове за 2017. годину. Наравно, не можемо да не поменемо учешће српског тима на Међународним војним играма 2016, где сте показали добре резултате", додао је Шојгу.

Руски министар је позвао представнике Србије да учествују на међународном војнотехничком форуму "Армија 2017" и на Међународним војним играма 2017, а министру одбране Србије Зорану Ђорђевићу је уручио позив за учешће у раду VI московске конференције о међународној безбедности у априлу наредне године.

Шојгу је још додао да је Русија спремна за интензивнију војну сарадњу са Србијом у области војног образовања.

Како је најављено, на састанку ће се финализовати и договори о набавци најсавременијих апарата ловачке авијације.

Премијер Србије Александар Вучић је у разговору са Шојгуом изразио наду да ће сарадња између две земље у свим областима, укључујући војну, јачати до "веома високог нивоа".

Вучић је истовремено истакао да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати.

"Надам се да можемо да унапредимо нашу сарадњу – политичку, економску, војну – до веома високог нивоа. Надам се да ћете бити наш гост у Београду, а ми ћемо бити добри домаћини. Потпуно сам сигуран да ће између наших народа и држава увек бити веома добри односи и најбоља сарадња", рекао је Вучић на састанку са Шојгуом, преноси агенција РИА Новости.

"Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, Вашингтону... То је наш став, ништа се није изменило по том питању", истакао је Вучић.

Русима је честитао Нову годину и изразио наду да ће она донети бољу ситуацију у земљи.

Министар Ђорђевић је најавио да шест "мигова 29", које Србија набавља од Русије, треба да стигне у нашу земљу најкасније за три месеца, а да затим следи модернизација у три фазе.

Србија, како је рекао Ђорђевић, на набавку "мигова 29" чека већ 25 година. Додаје да је било разних обећања, али да је ова влада успела да их набави. Са постојећа четири "мига" и набавком још шест, наша земља ће, како каже, имати најмодернију ескадрилу у региону.

"Србија ће са тих десет 'мигова 29' постати респектабилни фактор када је одбрана у питању. Обезбедићемо чување нашег неба на најбољи начин, зарад безбедности наших грађана", рекао је Ђорђевић новинарима у Москви.

Ђорђевић је додао да у овом тренутку не постоји ниједна земља која је пандан Србији, те да је наша земља у врху када је ваздухопловство у питању, јер су то најмодернији авиони који постоје у региону.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара