Шта "мигови" значе за српско ваздухопловство

Премијер Александар Вучић и делегација Министарства одбране бораве у Москви, где би требало да се реализује договор о преузимању шест авиона "миг 29". Разговараће са министром одбране Руске Федерације Сергејем Шојгуом и присуствовати презентацији авиона и војне опреме. "Мигови" стижу до краја марта, рекао за РТС помоћник министра одбране Ненад Милорадовић.

Уочи посете Москви, премијер је рекао да би Војска Србије у наредна три месеца могла да добије шест "мигова 29", да је за њих са Русијом договерена веома добра цена. Нагласио је да Србија, као војно неутрална земља, жели само да у сваком тренутку заштити сопствене грађане и међународно признате границе.

Помоћник министра одбране Ненад Милорадовић рекао је за РТС да Србија после 25 година поново добија ловце. 

"Оно што је значајније од самих авиона је могућност да на један трајан, темељан и ефикасан начин решимо способност заштите ваздушног простора, што је горући проблем не само српског ратног ваздухопловства него и свих земаља у региону", рекао је Милорадовић.   

Према његовим речима, пакет који добијамо захваљујући договору између Путина и Вучића јесте нешто што нам омогућава да за пет до десет пута јефтиније добијемо довољан број ловаца који је потребан за те мисије, са пекетом одржавања – продужење њихових ресурса, генералних ремонта, добијања резервних делова и добијамо такав ниво модернизације који те авионе подиже на један сасвим висок ниво у односу на све ловце и сву опрему у региону. 

У плану је да се "мигови" појаве у Србији до краја марта, рекао је Милорадовић.

"Затим ћемо имати прву фазу радова на њима као што ћемо имати прву фазу радова на нашим просторима (четири 'мигова 29'), тако да ћемо имати укупно десет ловаца, очекује се да они буду са завршеном првом фазом модернизације до краја 2017. године", објаснио је Милорадовић. 

Говорећи о томе колико дуго нам пакет од шест "мигова" омогућава да имамо спремне ловце, Милорадовић каже да је реч о 14 година.

"То је оно што доноси једну квалитетну нову промену, јер је одржавање летне способности велики проблем код свих земаља у региону. Обично се то ради годишњим буџетирањем, а ми ћемо одједанпут решити сва питања ремонта, обезбеђење одговарајућих делова, тако да је то потребан налет наше ловачке авијације да би се извршиле те мисије осигурања", рекао је Милорадовић. 

Говорећи о позиција српског ваздухопловства, Србија је на самом врху земаља у региону са тим пакетом. Мађарска се недавно опремила ловцима четврте генерације – "грипен".

"Наши 'мигови' ће бити отприлике на том нивоу, изнад осталих земаља у региону у овом тренутку", рекао је Милорадовић.

Осврнувши се на "мигове 21" и "мигове 29", Милорадовић каже да њих дели генерацијски јаз. 

Српско ратно ваздухопловство је наследило велики број авиона "миг 21", и сада их има двадесетак, а три су у оперативној употреби за мисије обуке.

Милорадовић је упоредио "миг 21" са летећом веш-машином која треба да извршава мисије против "мига 29".

"Миг 29" је конструисан у времену када се сматрало да ће блиска ваздушна борба бити пресудна, па је конструисан са таквом механизацијом крила и таквом површином крила, а пре свега са таквом снагом мотора, да изводи маневре у вертикалној равни на један супериоран начин.

"Оно што је значајно јесу карактеристике његових сензора, навигацијских система, радара и карактеристике електронског система и карактеристике наоружања", каже Милорадовић.

Домет радара имаће 120 километара против противничког ловца, биће опремљен најсавременијим ракетама ваздух–ваздух са активном радарском главом за самонавођење и он ће моћи да гађа више циљева одједанпут и да прати десет циљева, закључио је Милорадовић.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара