Какви су односи СНС-а и СПС-а?

Да ли је Александар Вучић прихватио објашњење свог коалиционог партнера Ивице Дачића да нема сукоба између СНС-а и СПС-а, након интервјуа Бранка Ружића, или је владајућа коалиција пред распадом, а Србија пред ванредним изборима?

"Да хоћу, срушио бих Вучића! Нисам деструктиван тип, као неки. Не рушим. Градим, као што Мркоњић гради мостове, ја градим пријатељства, политичка партнерства", рекао је Бранко Ружић.

Напредњаци то тако нису разумели. Потпредседница СНС-а Марија Обрадовић одговара да је он "полуписмена сецикеса". Дан касније премијер најављује да ће односе са социјалистима скенирати у странци.

"Само видим да сви воле да глуме неке националне хероје, само нека они раде свој посао", каже Александар Вучић.

Ружић на Твитеру одговара: Као "сецикеса" и "самозвани херој" разгоропадио је разне мегафоне, али да треба читати и даље од наслова.

Тако је изгледа читао Дачић – који смирује страсти.

"Са аспекта државне политике коју Србија води, не постоје никакви проблеми, нити размимоилажења између Александра Вучића и мене. Велики нас изазови чекају да бисмо се свађали и нападали. То важи за свакога, укључујући и мене, Ружића или било ког другог страначког функционера", каже Дачић.

"Да ли Влада има већину, сада има, а да ли ће имати већину за месец-два, видећемо. Можда не буде СНС за ту владу, па онда опет неће Влада имати већину. Можда се склопи нека друга већина, никада не знате. А за све постоји проверљивост, за све ћемо питати народ", истиче Вучић.

Није први пут да се народ пита након сукоба коалиционих партнера СПС-а и СНС-а, било их је и пред изборе 2014. и 2016. године. Али никада нису били директан окидач за изборе, кажу аналитичари.

"Ту коалицију држе Вучић и Дачић, и све док је тако, ја не очекујем да ће бити икаквих промена. Овај сукоб можемо да читамо и као врсту додатног разлога и алибија за могућност расписивања парламентарних избора, а с друге стране, све може да се све заврши помирљиво ако Вучић одлучи да се не иде на изборе", каже Бојан Клачар из ЦЕСИД-а.

Још један део интервјуа могао би бити повод изборима, сматра део аналитичара. То што Ружић сматра да би СПС као и до сада требало да има свог кандидата за председника.

"Да СНС каже својим партнерима: пошто нећете да подржите садашњег представника, ми не мислимо да је валидна садашња владајућа коалиција", рекао је Драгомир Анђелковић.

Анђелковић не верује у најаву премијера да би могла да се формира другачија већина.

"Са танком већином се не влада. Вучић је навикао на стабилну власт, и не верујем да би могао да функционише у околностима да сваки пут да ишчекује да ли ће имати консензус", рекао је Бојан Клачар.

А њу сада чини колиција око СНС-а и СПС-а са више од 160 посланика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво