Јовановић: Подршка РЕКОМ-у је наша обавеза према страдалима

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић позвао је на подршку Коалицији за РЕКОМ, сматрајући да је то обавеза према људима страдалим у ратовима деведесетих и њиховим породицама, али и читавим друштвима. Поводом инцијативе радикала да се формира анкетни одбор у вези са убиством и политичком позадином убиства премијера Зорана Ђинђића, Јовановић је рекао да ЛДП неће гласати за ту иницијативу и неће дозволити Шешељу да тако нешто ради.

Чедомир Јовановић је поручио да је подршка РЕКОМ-у услов да у времену које је пред нама можемо да живимо нормалније него што је то био случај у време ратова деведесетих.

"Наша је велика обавеза према онима које нисмо успели да сачувамо у лудилу деведесетих, да макар завршимо те црне статистике и знамо ко је све и како страдао у ратовима деведесетих", оцењује лидер СДП-а.

Статистика, како се наводи у саопштењу Јовановића, говори о 70.000 страдалих цивила наспрам 60.000 припадника оружаних снага, али додаје да је осим имена страдалих важна и природа тог нестајања, јер, како примећује, само тако можемо осигурати своју будућност.

Коалиција за РЕКОМ која окупља око 2.000 невладиних организација из региона очекује да ће ускоро бити могуће приступити оснивању регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права почињеним на подручју бивше Југославије од 31. јануара 1991. до 31. децембра 2001. године.

Основни задатак регионалне комисије био би да редом попише све цивилне и војне жртве и утврди околности под којима су изгубили живот.

До јуна 2016. године петицију за оснивање РЕКОМ потписало је 580.000 држављана пост-југословенских земаља.

"Морбидна ми је идеја подршке иницијативи СРС-а"

Поводом инцијативе радикала да се формира анкетни одбор у вези са убиством и политичком позадином убиства премијера Зорана Ђинђића, Јовановић је рекао да ЛДП неће гласати за ту иницијативу и неће дозволити Шешељу да тако нешто ради.

Наглашава да му је "морбидна" идеја било какве подршке иницијативи СРС-а у вези са расветљавањем политичке позадине убиства Зорана Ђинђића.

Лидер ЛДП-а сматра да има довољно простора да се истина о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића истражи без уплитања председника СРС-а Војислава Шешеља који, како каже, сигурно неће допринети њеном утврђивању.

"“Напротив, Шешељ само користи ту живу рану која постоји у нашем друштву како би избегао део своје одговорности за оно што је радио и како би с друге стране водио обрачуне са својим политичким противницима. Не мислим ту на себе”", рекао је Јовановић новинарима у парламенту.

Лидер ЛДП-а истиче да свака околност у вези са убиством Ђинђића треба да се истражује у правосудном систему земље, али не у оваквој скупштини.

Наводи да Шешеља сматра веома одговорним за околности које су довеле до убиства Ђинђића, те да због чињенице да је лидер СРС-а био у Хашком трибуналу није било могуће водити против њега истрагу на основу доказа који су прикупљени у периоду ванредног стања како би се расветлила његова улога и у самом атентату.

"“По повратку Шешља у Србију пре две године тражио сам од тужилаштва да заустављену истрагу овог пута настави с обзиром да су се околности промениле и да је лидер СРС-а доступан нашим правосудним органима"”, подсећа Јовановић.

Што се тиче расветљавања политичке позадине убиства Ђиђића, лидер ЛДП-а истиче да је то вечна обавеза Либерално-демократске партије, али и људска дужност сваког пристојног човека у овој земљи.

"“Могуће је то урадити. Пре или касније ће до тога доћи"”, наводи Јовановић.

Према његовим речима, у овом тренутку у нашем правосуђу су активне две иницијативе, једна је предистражни поступак који се води на основу кривичне пријаве коју је адвокат Срђа Поповић поднео у име мајке и сестре Зорана Ђинђића.

С друге стране, додаје, побуна некадашње ЈСО и судски поступак који је вођен, а враћен на почетак због промене судског већа, такође је један од начина да се ефикасно уђе у “ту црну позадину 12. марта и све расветли”.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво