Хан: Без Западног Балкана ЕУ никада неће бити потпуна

Народи и земље Западног Балкана деле исту културу, идентитет и историју са земљама и народима у ЕУ, рекао је комесар ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан. Поручује да без

Хан је у интервјуу бањалучким Независним новинама рекао да без земаља западног Балкана Унија никада неће бити потпуна поводом јучерашње предаје упитника ЕУ председавајућем Савета министара БиХ Денису Звиздићу.

На констатацију да није тајна да многе земље ЕУ имају одређене резерве када је реч о чланству балканских земаља и питање како би он уверио грађане ЕУ да ће проширење на Западни Балкан бити добро за Европу, Хан је рекао да "без Западног Балкана, ЕУ као унија за мир, сигурност и просперитет, унија вредности као што су демократија, једнакост и људска права широм континента, никада неће бити потпуна".

"Привреде ЕУ и земаља Западног Балкана су међусобно повезане. Делимо исте циљеве економског просперитета и то је разлог зашто је ЕУ такође проширила свој интерес на омогућавање земљама Западног Балкана да буду економски спремне за улазак у ЕУ", рекао је Хан и додао да су ту и заједнички изазови попут тероризма, борбе против организованог криминала, миграције и друге теме.

На питање како на најбољи начин задовољити три конститутивна народа у БиХ - колико аутономије за Србе, како решити забринутост Хрвата у вези са њиховим положајем и одржати функционалност државе у целини и констатацију да Реформска агенда не може да одговори на та питања, Хан је одговорио да је "Реформска агенда осмишљена како би покренула процес модернизације привреде БиХ".

"Што се тиче уставног уређења БиХ, ЕУ признаје постојеће уређење и оно ће се анализирати у контексту одредаба правне тековине ЕУ током припреме мишљења о захтеву за чланство. Тренутно постоје могућности измене Устава и те су процедуре јасно утврђене. Међутим, ово питање је у рукама БиХ", оценио је ЕУ комесар.

Упитан да ли је концепт "три конститутивна народа" у складу с ЕУ нормама, Хан је рекао да ЕУ "заштити људских права и права мањина придаје велики значај, као једном од темеља политике проширења".

"Позивамо власти да изнађу решења која ће омогућити свим грађанима у БиХ, без обзира на њихову етничку припадност, да у потпуности уживају своја права, укључујући пасивно бирачко право. Европска комисија ће посебну пажњу посветити стању спровођења пресуде 'Сејдић и Финци против БиХ' у процесу израде мишљења о захтеву БиХ за чланство", навео је комесар ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво