Усвојен буџет за 2017. годину

За усвајање буџета за наредну годину гласала су 153 посланика, док су против била 26 посланика, а троје није гласало. Буџетом су предвиђени укупни приходи у износу од 1.092 милијарде динара и укупни расходи од 1.161 милијарди динара, са дефицитом од 1,7 одсто БДП-а.

12.10 - Завршена седница Скупштине на којој су усвојени буџет и пратећи закони. 

11.55 - Посланици Скупштине Србије усвојили буџет за наредну годину.

10.20 - Усвојен Предлог закона о буџету у начелу, гласа се о амандманима. 

10.00 - Посланици се изјашњавају о финансијским законима.

Укупни расходи буџета ће бити већи за 69,1 милијарду динара од прихода, што представља 1,7 одсто БДП-а. Буџет за идућу годину планиран је на основу прогнозе да ће реални раст БДП-а и 2017. износити три одсто, а инфлација 2,4 процента.

Премијер Александар Вучић је раније током расправе у парламенту рекао за предложени буџет да je направљено чврсто и стабилно финансирање и да је то најбоље кројен, а реално скројен буџет.

Влада је новим буџетом планирала већа средства за инвестиције.

За плате запослених у јавном сектору предвиђен је износ од 253,7 милијарди динара, што је за 0,8 одсто више него ове године.

Планирано је увећање плата запосленима у Министарству унутрашњих послова, БИА, Министарству одбране, установама социјалне и здравствене заштите, Управи за извршење кривичних санкција, установама културе, као и запосленима у правосуђу (осим судија и тужилаца) за пет одсто.

На веће зараде могу да рачунају и запослени у установама основног и средњег образовања и ученичког стандарда за шест процената, запослени у установама високог и вишег образовања и студентског стандарда за три посто, а предиђено је повећање плата у научно-истраживачкој делатности – истраживачима и помоћном особљу за пет процената (осим истраживачима који имају радни однос заснован на факултету).

Од 1. јануара и пензионери ће добити увећане пензије за 1,5 процената.

Буџетом за идућу годину АП Војводина добија 7,3 одсто средстава из државне касе.

Скупштина није прихватила амандмане СНС-а на предложени буџет којим су тражили смањење плата Заштитника грађана и Повереника за инфромације од јавног значаја и заштиту података о личности, које су, како су раније навели ти посланици, поднели да би скренули пажњу да су плате појединих функционера непримерено високе.

Скупштина је данас усвојила и измене Закона о буџетском систему, којима је забрана запошљавања у државној служби продужена до краја 2017. године.

Седница је почела у недељу, 4. децембра када је утврђен дневни ред.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи