Инспектори траже рушење зида у Косовској Митровици

Бедри Хаљими, главни инспектор косовског министарства средине и просторног планирања, изјавио је у северном делу Косовске Митровице да је бетонски зид у близини главног ибарског моста изграђен без грађевинске дозволе и да постоји решење за његово рушење.

Хаљими је накратко разговарао са градоначелником Северне Митровице Гораном Ракићем, којем је предочио да је зид изграђен, иако за његову градњу није постојала грађевинска дозвола, те да је дошао како би уручио решење о одлуци да се зид сруши.

Ракић је рекао да ће  бити спроведено оно што је јуче договорено на састанку у Приштини са високим представницима ЕУ.

"Договорено је да овде зид буде редизајниран, овде ће бити нешто у виду летње позорнице која ће служити за одржавање манифестација када пројекат пешачке зоне буде готов", рекао је градоначелник Северне Митровице.

Радници су данас почели да скраћују висину бетонског зида који је подигнут у северном делу Косовске Митровице у близини главног ибарског моста, али су убрзо и прекинули са радом.

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири је раније изјавла да је ЕУ затражила рушење зида, а Ракић да је договорено да потпорни зид буде редизајниран, односно трансформисан у отворени амфитеатар који ће бити део пешачке зоне у улици Краља Петра И.

Две стране су се договориле да хармонизују и ускладе нацрте за пројекат ревитализације моста преко Ибра у Косовској Митровици и пројекту отварања улице Краља Петра за пешаке, саопштено је из Европске службе за спољне послове.

У саопштењу се не прецизира да ли је јуче у Приштини усаглашено уклањање спорног зида, али се додаје да ће ЕУ пратити договор како би био испуњен рок за поновно отварање моста 20. јануара 2017. године.

У саопштењу се још наводи да су се стране сложиле да кружни ток у северном делу Митровице буде повезан са улицом Краља Петра, што би омогућило пуну и несметану слободу кретања, а решило би забринутост везану за безбедност саобраћаја.

Ако зид не буде уклоњен, како преносе поједини портали на албанском језику, велике протесте најавили су албански студенти у Митровици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво