Сигурно отварање два поглавља, у уторак ће се знати за треће

Готово је сигурно да ће Србија у уторак отворити још два нова поглавља – о јавним набавкама и о науци и истраживању. Хрватска, међутим, још није дала сагласност за преговарачку позицију за поглавље 26, о култури и образовању, јавља дописник РТС-а из Брисела.

У преговорима о чланству Србије у Европској унији, изгледно је да ће у уторак бити отворена три нова поглавља, која се тичу јавних набавки, науке и културе и образовања, речено је претходно агенцији Бета.

То је исход данашњег састанка радне групе Савета ЕУ за проширивање и суседство, на којем је једногласно потврђено да ће се поглавље пет, о јавним набавкама, отворити на међувладиној конференцији ЕУ–Србија у уторак.

Такође је речено да ће такозваним "прећутним поступком" до понедељка ујутро бити дата сагласност и за поглавље 25, о науци и истраживању, а требало би да без проблема прође и предлог велике већине чланица ЕУ да се у преговорима са Србијом отвори поглавље 26, о култури и образовању.

Како јавља дописник РТС-а из Брисела, радна група за проширење ће о поглављу 26 поново расправљати у понедељак, јер Хрватска још није дала сагласност за преговарачку позицију, желећи да додатно нагласи питање образовања на језицима националних мањина.

Међувладина конференција ће, уз учешће високих званичника Европске уније и Србије, бити одржана у уторак после подне, а потом ће се учесници обратити и новинарима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи