Лепосавић, одборници покренули поступак за смену Јаблановића

Одборници скупштина општине Лепосавић затражили су од косовског министарства администрације и локалне самоуправе разрешење градоначелника Драгана Јаблановића.

На осмој редовној седници је усвојен захтев за разрешење, који ће бити упућен Министарству администрације и локалне самоуправе у Приштини а у њему се тражи да министарство предузме све законом предвиђене мере и започне процедуру разрешења градоначелника Лепосавића.

Разлог за овакву одлуку Скупштина наводи самовољу Јаблановића који, како је истакао председавајући Скупштине Зоран Тодић, крши закон и не поштује одлуке Скупштине општине као законодавне власти, преноси РТВ Мир из Лепосавића.

Јаблановић није присуствовао седници Скупштине општине, а за усвајање захтева да се од министарства тражи Јаблановићева смена гласало је 11 од 12 присутних одборника, наводи ова телевизија.

Јаблановић је у изјави за РТВ Ким казао да скупштина општине не може да смени градоначелника.

"То је мимо сваког закона. Нигде не постоји да Скупштина може да разреши градоначелника. Јасно је објашњено како се разрешава градоначелник, Скупштина општине нема никакве могућности", казао је Јаблановић.

Коментаришући разлоге за његову смену, међу којима су самовоља и кршење закона, Јаблановић је рекао да све то показује да је једна група одборника самовољна и да жели нешто мимо закона.

Овај поступак показује њихову самовољу, истакао је Јаблановић.

Председник Скупштине општине Лепосавић Зоран Тодић изјавио је да су одборници иницијативу за смену Јаблановића покренули у складу са законом.

"Закон о локалној самоуправи, Члан 64.2. јасно дефинише да ако министарство одговорно за локалну владу сматра да су се испунили услови за разрешење градоначелника са дужности може предложити Влади Косова разрешење градоначелника", рекао је Тодић.

Он је додао да у складу са законом влада такву одлуку може донети за 30 дана.

Политички представници Срба са севера Косова оптужили су пре неколико дана Јаблановића за вођење, како су навели, "антисрпске политике као и да је његов задатак разбијање јединства српског народа на северу Косова и Метохије".

Јаблановић је те оптужбе одбацио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво