Завршена расправа, сутра гласање о буџету

Скупштина Србије завршила је расправу о 300 амандмана на предложени буџет за наредну годину. Гласање сутра од 10 сати. Почетак седнице обележила је жустра расправа о амандману СНС-а о смањењу плате Поверенику за информације од јавног значаја, током које се чуло питање шта би Повереника спречило да посвећено обавља посао и са мањом платом, али и критика опозиције да се буџетом не може смањити његова зарада, и да власт расправу о буџету користи у политичке сврхе.

Председница парламента и посланица СНС-а Маја Гојковић указала је да су плате председника, премијера и посланика знатно мање од плате Повереника за информације од јавног значаја, чија је месечна зарада око 396.000 динара и упитала шта спречава Повереника да и за мање новца свој посао ради добро и посвећено.

"Велико је питање и морална дилема пред посланицима шта бране када бране да плата Повереника за информације од јавног значаја буде много мања. Ми тај аргумент нисмо чули, већ само како СНС-у смета ова или она личност", рекла је Гојковићева.

Она је истакла да тој странци не смета ни личност, нити независне иституције, већ огромна количина новца коју примају, те да "не виде шта то Повереник не може да пружи грађанима и за 130.000 динара".

Гојковићева је рекла да сама, ипак, неће гласати за тај амандман, али је додала да ће до дана за гласање "размисллити, кад види како тешко живе људи у Србији и колико су мале плате и у шта се претворила расправа".

Она је затражила и да министар за рад Александар Вулин каже колики је буџет предвиђен за институцију Повереника и колико од тог износа је предвиђено за његову плату, а колико за фунцкионисање саме институције.

Вулин је истакао да је буџет институције Повереника за информације од јавног значаја 203 милиона динара, од који је 140 милиона предвиђено за плате, а за услуге по приговору 33 милиона динара.

Додао је да је 71 особа запослена у тој институцији, те да је ресорно министарство добило захтев да се запосли још 17 особа. Вулин је истакао и да је то једина институција кроз коју није прошла рационализација, нити отпуштања, као ни смањење предвиђеног буџета, те додао да независне институције треба да се чувају и да се не мешају са онима који их воде.

"Али ту сада има један проблем, не верујем да би ова господа радила за тако малу плату какву има председник Србије и мислим да се због тога двоуме да ли да прихвате кандидатуру за председника", рекао је Вулин.

Он је додао да није желео да се јавља у расправи по том амандману, али је навео да је политичка улога Повереника Шабића и омбудсмана Јанковића толика да изазива политичке реакције.

СДС: Циљ уништити две институције причом о великим платама

Шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић рекао је да дискусија по том амандману показује како СНС води прљаву кампању.

"Немојте да слушамо како они имају високе плате и како њих не може нико да дира. Можете, али нећете то да урадите, само да бисте могли да водите кампању, као и до сада на најбесрамнији начин", рекао је Ђуришић.

Њихове плате се могу изменити изменама закона који то регулишу, односно Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Законом о заштитнику грађана, казао је он.

"Ставите предлог измена и допуна законе, и измените те плате, ако је то једини проблем. Не желим да будем њихов адвокат, али они су већ говорили да није плата то што их мотивише да раде. А грађани због вас немају пара, ви сте смањили плату за 10 одсто", рекао је Ђуришић.

Реплицирала му је Гојковићева, која је рекла да води "прљаву" дискусију, али да је неће "ућуткати", те подсетила да су извештаји Повереника и Омбудсмана у Скупштини усвојени једногласно.

"Да ли су грађани у тешкој ситуацији због владе Александра Вучића или због пљачке њихове имовине и снижавања стандарда док су неки други владали Србијом. То ће грађани да кажу на изборима, као и у претходна два циклуса, када су бирали Александра Вучића и тачка", рекла је Гојковићева.

Она је истакла и да мисли да је плата од 130.000 пристојна плата.

У полемику о амандману укључио се и посланик СДС-а Ненад Константиновић који је оценио да је циљ уништити две институције причом о великим платама, јер, како је рекао, СНС не може да трпи другачији глас који се из њих чује.

На то је реаговао Вулин, рекавши да му се чини да се дошло до суштине - амандманом се тражи смањење личног дохотка, а овде се каже зато што се чује други глас - значи није важно шта раде, како раде, већ какав им је глас и колико су супротстављени власти.

"Дакле, колико си супротстављен власти, толико си добар за повереника. Због тога молим посланике да не размишљају о личностима, већ о институцијама", рекао је Вулин.

У расправу се укључио и радикал Зоран Красић који је рекао да се плата Поверенику може смањити "кад је могло и пензионерима", али да је "промашен закон".

"Ако хоћете да смањите, кажите, али не селективно", рекао је Красић и додао да Даница Драшковић, као државни службеник у НИС-у прима између 7.000 до 10.000 евра.

Лидер Доста је било Саша Радуловић рекао је да је цела расправа лицемерна, јер се буџетом не могу смањити њихове плате, и додао да њихов добар рад "жуља" власт.

"Ово је политичка предства, али и добра кампања за њих да добро раде свој посао, јер грађани знају да они добро раде свој посао", рекао је Радуловић и додао да Повереник и Заштитник грађана од његове посланичке групе и грађани који су за њих гласали имају велику подршку за добро обављење посла.

"Ми никада нећемо опструисати независне институције које штите интересе грађана, а надзор који врше и критика коју упућују су у интересу грађана. И треба да држе власт под кронтролом, као што би и ова Скупштина требало да надзире и контролише власт, а уствари се претворила у отирач власти, где власт ради шта јој падне на памет", рекао је Радуловић.

Председница парламента Маја Гојковић дала му је опомену након излагања, због поређења парламента са отирачем, на шта је Радуловић устао са свог места и аплаудирао.

Предложеним буџетом су предвиђени укупни приходи у износу од 1.092 милијарде динара и укупни расходи од 1.161 милијарди динара, са дефицитом од 1,7 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Седница о буџету почела је у недељу, а посланици су у уторак завршили начелну расправу о том владином предлогу.

Од недеље до уторка водила се расправа о буџету, а затим је заказана за четвртак, како би се све припремило за расправу о амандманима, који су у међувремену били на дневном реду надлежних скупштинских одбора.

У разматрању Предлога буџета у Скупштини учествовао је и премијер Александар Вучић који је истакао да је направљено чврсто и стабилно финансирање и да је ово најбоље кројен, а реално скројен буџет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи