Симић: Још нема услова за повратак у косовску скупштину

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је да још увек нису сазрели услови да се посланици и министри те листе врате у косовске институције иако за то постоји воља, и да се чека стварање нормалних услова да се то и уради.

Симић је за Радио Слободна Европа оценио да косовска скупштина и влада немају довољан легитмитет ако у њему не учествују представници српске заједнице.

Истакао је и да се 15. децембра очекује да ступи на снагу Споразум о телекомуникацијама, који је постигнут у Бриселу и да то треба да представља датум када ће почети отопљавање и почетак примене Споразума о Заједници српских општина (ЗСО).

"Наравно, ако се догоди нешто позитивно и ако почне да се отопљава процес формирања ЗСО сигурно је да ће то бити позитиван корак да се посланици из српске заједнице врате и разговарају са својим коалиционим партнерима, да дефинишу многа питања. После тога бисмо донели одлуку о нашем учешћу у институцијама", рекао је Симић.

Председник Српске листе рекао је и да ЗСО није услов да представници Срба одлуче да одмрзну учешће у институцијама Косова.

Формирање ЗСО је обавеза власти Косова, рекао је Симић, и дао да српска заједница жели да процес започне и у том случају су посланици Српске листе обавезни да се врате у институције како би учествовали у изради статута.

Усвајање закона о "Трепчи" и Закона о стратешким инвестицијама су били повод да посланици и министри из Српске листе замрзну учешће у раду владе и парламента Косова сматрајући да ти правни акти не штите виталне интересе српске заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво