Стигли предлози посланичких група за судије Уставног суда

Посланичке групе су предложиле укупно 11 кандидата за судије Уставног суда, од којих Скупштина Србије треба да утврди листу од десет кандидата, која ће бити достављена председнику Србије.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић предложила је да парламент по хитном поступку утврди листу од 10 кандидата са које ће председник Србије именовати пет судија.

Предложени канидати су: судија Уставног суда Катарина Манојловић Андрић, градски правобранилац у Београду Љиљана Благојевић, професори на Криминалистичко-полицијској академији Драгана Коларић и Тијана Шурлан и председник Уставног суда Весан Илић Прелић.

Кандидати су и директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић, судија Привредног апелационог суда у Београду Јасминка Обућина, адвокат из Београда Душан Игњатовић, професор на Факултету за правне и пословне студије "Др Лазар Вркатић" Тамаш Корхец.

Такође, предложени кандидати за судије Уставног суда су и заменик вишег јавног тужиоца у Новом Пазару Радисав Филимоновић и јавни извршитељ из Београда Бранислав Петровић.

У допису председнице парламента наводи се и да судијама Весни Илић Прелић, Оливери Вучић, Катарини Манојловић Андрић и Драгану Стојановићу, који су именовани за судије Уставног суда одлуком председника Републике од 7. децембра 2007. дужност судије тог суда престаје 12. децембра.

Такође се наводи да судији Агнеш Картаг Одри, која је за судију Уставног суда именована одлуком председника Републике од 7. децембра 2007. дужност судије тог суда престала 7. јула 2016. због испуњења услова за старосну пензију.

По Уставу, Уставни суд чини 15 судија који се бирају и именују на девет година, при чему пет судија бира парламент, пет именује председник Републике, а пет општа седница Врховног касационог суда.

Прописано је да председник Републике пет судија Уставног суда именује између 10 кандидата које предложи Народна скупштина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара