Полемика СДС-а и СНС-а због гардиста

Опозициона СДС Бориса Тадића оптужила је премијера Србије Александра Вучића да трагедију која се догодила пре 12 година када су страдали гардисти у Топчидеру користи за предизборну кампању, са циљем да дискредитује све потенцијалне председничке кандидате.

Напредњак Владимир Ђукановић одговара да је запањен оптужбама СДС-а, јер испада да је Вучић ангажовао породице страдалих гардиста у председничкој кампањи, оценивши да су ти наводи "језиви ниво неподаштавања тих породица".

Шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић рекао је претходно новинарима у Скупштини Србије да се већ три дана води једна од "најбесрамнијих" кампања у историји Србије тако што се злоупотребљава једна велика трагедија за коју су, каже, управо Борис Тадић и ДС тражили да се отвори истрага и утврди шта се догодило.

"Поставља се питање шта је Александар Вучић, који је пет година практично све у Србији, који је и даље шеф Бироа за координацију тајних служби, чекао практично почетак кампање за председничке изборе да на најбесрамнији начин покушава да неколико кандидата уваља у блато и провлачи кроз своје режимске таблоиде", навео је Ђуришић и додао да је то до сада незабележно.

Ђуришић је рекао да СДС још једном позива "све пријатеље из других странка и демократске јавности да се супротставе овом лудилу које данас у Србији влада" и на договор о заједничком председничком кандидату како би "победили и послали у историју" режим Александра Вучића.

Упитан да ли ће о томе СДС разговарати и са ЛДП-ом, Ђуришић каже да ће та странка са свима разговарати.

"Ми бранимо право на нормалну државу и дијалог. Ово је сраман начин на који се једна трагедија злоупотребљава", наводи Ђуришић.

Посланик СНС Владимир Ђукановић, који је у скупштинском холу слушао излагање Ђуришића одмах је реаговао наводећи да га је запањило то што је чуо, те да је "саблажњен".

"По овоме што су колеге рекле испада да је Александар Вучић ангажовао породице трагично настрадалих гардиста да учествују у некаквој предизборној кампањи. То је страшно, то језиво ниподаштавање тих породица", каже Ђукановић.

Додаје да нису ни знали да је Вук Јеремић председнички кандидат партије Бориса Тадића.

"Добро је да смо то сада сазнали, да ће вероватно бити њихов кандидат", рекао је Ђукановић и упитао да ли је било ко из власти оптужио Јеремића за случај везан за страдање гардиста.

Ђукановић је подсетио да је некадашњи начленик Генералштаба Бранко Крга још пре две године на саслушању рекао да га је први Јеремић обавестио о страдању гардиста.

"Оно што смо сазнали је да су породице трагично настрадалих гардиста, оне а не Вучић затражиле да Јеремић буде саслушан. Ово је срамота да неко породице које траже истину на овакав начин ружи и на бестидан начин о њима говори", рекао је Ђукановић.

Почетком седмице новинарима у Београду представљена је 3Д форензичка анализа догађаја у касарни на Топчидеру 2004. године, када су страдала двојица гардиста, а према којој су они убијени.

Адвокат породица двојице убијених гардиста Оглица Батић изјавила је раније да ће тражити нову реконструкцију тог догађаја, као и саслушање тадашњег саветника председника Србије Вука Јеремића, који је о убиству обавестио начелника Генералштаба Бранка Кргу.

Гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић су нађени мртви пре 12 година, после пуцњаве у кругу тајног војног објекта "Караш" у Београду.

Иначе, форензичка анализа у 3Д технологији, која је основ за захтев да се поново обави реконструкција догађаја, приказана је јуче на конеренцији за новинаре у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи