Португал подржава отварање поглавља

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са државним секретаром за европске послове Португала Маргаридом Маркеш са којом је разговарала о унапређењу сарадње између две државе и европском путу Србије.

Саговорнице су оцениле да две државе карактеришу добри односи али и да треба тражити додатне модалитете за унапређење билатералне сарадње, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

На састанку је такође констатовано да без обзира што процес приступања за сваког кандидата има извесну дозу специфичности размена искуства са државама које су прошле кроз тај процес је веома значајна.

Јоксимовићева је поновила да је Србија испунила неопходне критеријуме за отварање поглавља 5, 25 и 26, али и нагласила да поред помака који се остварује отварњем нових поглавља за грађане Србије је најважнији крајњи резултат.

Према њеним речима, резултат се огледа у постигнутом нивоу развоја, квалитету спроведених реформи, већем стандарду.

Поновила је да су то и главни разлози због којих се европске интеграције сматрају унутрашњом развојном политиком.

Маркешова је истакла да Португал наставља да подржава европски пут Србије и отварање наредних поглавља и додала да је изазов затворити а не отворити поглавља.

Јоксимовићева је нагласила да је у питању свеобухватни процес који се огледа и у економији, односу према регионалној стабилности, мигрантској кризи и да је Србија остварила на тим пољима видљиве помаке.

Разговарајући о искуствима Србије и Португала у процесу спровођења програма и реформи економске консолидације, сложиле су се да су економске реформе од суштинског значаја за напредак сваке државе и друштва.

Такође, оцениле су да је у том контексту важно и коришћење европских фондова, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи