Маркешš: Србија може да помогне у политичком дијалогу у региону

Португалска државна секретарка за европске послове Маргарида Маркеш, која борави у званичној посети Србији, истакла је да Лисабон сматра да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, може да помогне у структурном политичком дијалогу у региону.

Маркешова је у интервјуу Танјугу рекла да је дијалог Београда и Приштине средство за тај политички дијалог у региону, знајући историју региона и његове геостратешке аспекте, нагласивши да бити чланица ЕУ значи пре свега бити демократска држава која доприноси миру у региону.

Државна секретарка Португала најавила је да ће председник Србије Томислав Николић посетити Португал у јануару 2017. и оценила да је то добра прилика да се продубе односи између две земље - како политички, тако и економски и културни.

"Србија је земља кандидат за чланство у ЕУ, па је такав дијалог увек позитиван јер омогућује успостављање заједничког гледишта што се тиче процеса европске изградње", истакла је Маркешова, која је била функционер Европске комисије од 1994. до 2015. године.

Осврнувши се на проширење Уније, она је приметила да то није тема која буди ентузијазам код европских грађана јер, како каже, понекад неки падну у искушење да поверују како су многи изазови са којима се ЕУ данас суочава се тичу проширења, али наглашава да придруживање ЕУ помаже да се учврсти демократија у земљи.

У том контексту, Маркешова подсећа да је ЕУ оформило шест земаља 1957. потписивањем Римског уговора, након чега се Унија увећавала, а већина земаља су, као на пример Португал и Шпанија, па чак и Грчка, после процеса демократизације затражиле приступање.

"У случају Португала, јасно је да је приступање ЕУ омогућило да се учврсти демократија, а такође је створило услове за економски развој земље. То морамо имати на уму кад говоримо о новим проширењима, јер је 2004, када су у Унију примљене земље централне и источне Европе, већина тих земаља била у процесу изградње демократских институција унутар сваког од тих друштава", рекла је Маркешова.

Придруживање ЕУ је помогло у учвршћењу демократије у тим земљама, додаје Маркешова, наводећи да су стубови демократије - слобода мишљења и медија, грађанска права, подела власти - најважнији принципи ЕУ.

"Када у ЕУ имамо мњење које је резервисано у погледу даљег проширења, очигледно је да проширење треба схватити као инструмент", истакла је португалска државна секретарка.

Маркешова указује и да улазак једне земље у ЕУ треба да пружи допринос решавању неких проблема, а не да ствара нове проблеме, а као пример наводи питање избеглица и миграција.

"Те земље могу да сарађују са ЕУ и обрнуто у потрази за европским решењем за тај проблем. ЕУ управо изграђује европску миграциону политику и треба развити стратегије сарадње између ЕУ и земаља кандидата за чланство са земљама из којих избеглице и мигранти потичу и са транзитним земљама", каже Маркешова.

Према њеним речима, за ЕУ је важна и политика суседства која може помоћи у решавању проблема миграција и кретања избеглица у Европи.

Главни изазов је, истиче она, стварање услова у земљама порекла миграната и избеглица како би они могли тамо да живе јер "када има ратова, а нема економских и социјалних услова, нема здравственог и образовног система, нема посла, људи те услове траже другде, па је зато сарадња ЕУ са тим земљама веома важна и потребна".

Говорећи о изазовима са којима се Европа суочава, Маркешова подсећа да је Европа одувек била пред изазовима, али указује да смо данас суочени са "огромном концентрацијом изазова".

"Надамо се, а у том циљу правимо и анализе и износимо предлоге, како би ЕУ могла, још једном, да одговори на изазове са којима је суочена", каже она.

Што се тиче популистичких покрета и крајње деснице они су, објашњава Маркешова ослањајући се на анализе, умногоме резултат чињенице да постоји читава једна маргина у друштву која је скрајнута у процесу глобализације, и то су људи који су најпогођенији глобализацијом.

"Зато је велики изазов Уније да усвоји политику која може да унапреди инвестиције, економски раст, запошљавање, а да при том не створи нове разлике. То значи да треба имати политику која може да, у широком смислу, интегрише те људе у великим изазовима ЕУ, нестварајући нова разилажења", наглашава португласка државна секретарка.

Како додаје, у том циљу ЕУ мора да предузме политичке мере што је, подсећа, веома тешко с обзиром на њених 500 милиона грађана, 28 земаља чланица и огромну разноликост у политичком, културном, историјском и економском смислу.

"Та разноликост је богатство Уније, а када Унија доноси политичке одлуке, мора имати на уму све своје грађане, пре свега избегавајући стварање нових разилажења. Социјално и економско спајање, солидарност и мир постају кључне речи Европске уније", закључила је Маркешова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво