Вучић родитељима гардиста: Влада формира комисију за случај Топчидер

Премијер Александар Вучић примио је у Влади Србије родитеље гардиста настрадалих у касарни на Топчидеру 2004. године, и обавестио их да ће Влада донети одлуку о формирању комисије која ће се бавити чињеницама у вези са убиством њихових синова.

Председник Владе је, како је саопšштено, изразио саучешће члановима породица гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, и рекао да ће надлежни државни органи испитати све чињенице у вези са тим трагичним догађајем на Топчидеру.

Прихватио је иницијативу правних заступника и чланова породица да Влада Србије образује посебну комисију ради утврђивања свих околности у вези са њиховим страдањем.

Отац Драгана Јаковљевића Јанко је рекао новинарима да је сусрет протекао коректно и да ће Вучић помоћи да се случај убрза колико може.

Отац Дражена Миловановића Петар је захвалио премијеру Вучићу што их је примио и што ће основати комисију, уз наду да ће после толико година сазнати истину.

Новинари су га питали да ли је чуо изјаву лидера радикала Војислава Шешеља да су гардисти убијени због шверца оружја, а Миловановић је одговорио да није, али да "има много могућности и сигурно има нешто што ми не знамо".

Председник Владе је родитеље и адвокате примио заједно са министрима полиције Небојшом Стефановићем, правде Нелом Кубуровић и одбране Зораном Ђорђевићем.

До сусрета је дошло након што је почетком седмице новинарима у Београду представљена 3Д форензичка анализа догађаја у касарни на Топчидеру 2004. године, када су страдала двојица гардиста. Судећи по тој анализи, они су убијени.

Олгица Батић, правна заступница породица Јаковљевић и Миловановић, пренела је новинарима да ће у владиној комисији бити заступници породица, представници министарстава одбране, правде и унутрашњих послова, затим вишег јавног тужилаштва и специјалног тужилаштва за организовани криминал.

"Добили смо охрабрујуће вести, будући да нам је премијер Вучић саопштио да ће управо данас по седници владе, која ће бити врло скоро, бити донета одлука о формирању комисије која ће се бавити свим чињеницама", рекла је Батићева новинарима у Влади Србије.

У име породица, њихова правна заступница је захвалила премијеру на данашњем пријему и на разумевању потребе да се тај предмет у разумном времену разреши.

"Очекујем да ћемо доћи до одговора, ма какав он био. Ако не дођемо до потпуне истине, бар да допринесемо утврђивању неких чињеница које нису биле познате", истакла је Батићева и додала да породице страдалих гардиста и правни заступници верују у рад те комисије.

Подсетила је да су правни заступници предложили саслушање Вука Јеремића, који је био саветник тадашњег председника Србије, а на основу саслушања бившег начелника Генералштаба Бранка Крге, који је Јеремића означио као лице које му је јавило телефонским путем шта се десило тог 5. октобра 2004. године.

Додала је да су зато предложили да се саслушају сви који се помињу, и да не виде потребу за прављењем сензације од тога.

"Предлог да се Јеремић саслуша смо предали још прошле године", навела је Батићева.

Није хтела да прејудицира било кога као извршиоца ни налогодавца, пошто то није могуће у овом тренутку, али је навела да очекује да ће формирање комисије допринети покретању тог поступка, пошто надлежни органи нису обавили свој посао.

Навела је да је тај предмет у надлежности вишег јавног тужишлаштва.

"Последњу информацију смо добили из тужилаштва пре годину дана, када нам је саопштено које радње су предузете по нашим предлозима. Немамо никакву информацију, нити обавештење да су предузете доказне радње које смо предлагали", навела је Батићева.

Гардисти Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић нађени су мртви пре 12 година, после пуцњаве у кругу тајног војног објекта "Караш" у Београду.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво