Зелено светло за поглавље пет

Европска унија је усвојила одлуку о отварању поглавља пет у преговорима са Србијом, чиме су се стекли формални услови за отварање тог поглавља на међувладиној конференцији следеће недеље, сазнаје РТС у Бриселу. Очекује се да ће Словачка, као председавајућа Европском унијом, заказати конферецију за уторак, 13. децембра.

Амбасадори земаља чланица Европске уније су усвојили заједничку европску преговарачку платформу, чиме су практично дали зелено светло за поглавље пет, које је технички још одавно спремно за отварање.

За такву одлуку је одлучујућа била сагласност Немачке, дата на састанку радне групе за проширење ЕУ у уторак, након што је спољнополитичка служба ЕУ известила земље чланице о напретку у дијалогу Београда и Приштине, пре свега о примени споразума о телекомуникацијама. Немачка, али и Велика Британија, инсистирале су на томе да је примена тог споразума услов за отварање нових поглавља.

Радна група за проширење ЕУ ће у петак, а по потреби и у понедељак, наставити расправу о отварању поглавља 25 (наука и истраживање) и 26 (култура и образовање).

Како преносе дипломатски извори, Хрватска, и донекле Румунија и Бугарска, желе додатно да нагласе питање образовања на језицима националних мањина у тексту европске преговарачке платформе.

Међутим, Европска комисија и већина земаља чланица одбацују те захтеве, наводећи да је образовање националних мањина билатерално питање, а не ствар заједничког законодавства ЕУ.

Две трећине земаља чланица, међу којима је и Немачка, већ су дале сагласност за отварање тих поглавља, а у Европском савету и Европској комисији са опрезним оптимизмом очекују да ће пуна сагласност бити постигнута до уторка 13. децембра.

С обзиром на то да су питања образовања, културе и науке претежно у надлежности земаља чланица, а не Европске уније, поглавља 25 и 26 ће бити отворена и затворена у истом дану, што ће уједно бити и прва поглавља која је Србија прелиминарно затворила у процесу приступања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво