Хан уверен у сагласност ЕУ о напретку у поглављима 25 и 26

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је уверење да ће се земље чланице Европске уније врло брзо једногласно сложити око даљег напретка Србије у преговарачким поглављима 25 (наука и истраживање) и 26 (образовање и култура).

Јоханес Хан је на састанку са представницима Универзитета у Београду и студентима додао да је његова данашња посета потврдила оцену Европске комисије да је Србија довољно припремљена у главним истраживачким и образовним секторима.

Европски комесар је истакао да будућност и потенцијали Србије зависе од њене омладине, наводи се у саопштењу.

"У вашим рукама је кључ будућности и просперитета Србије. Од вас зависи колико ће динамична и успешна бити ваша земља. Ваши таленти, вештине и креативност су одлучујући за привредни раст и конкурентност Србије", рекао је Хан.

Хан је додао да је подршка која се пружа образовању од суштинске важности у агенди за проширење.

То је инвестирање у младе генерације и нашу заједничку будућност, јер Србија припада европској породици, истакао је Хан.

Подсетио је да се раније данас састао са премијером Вучићем и да су потписали споразум којим ће се 80 милиона евра обезбедити као подршка трансформацији јавне управе у Србији, како би она постала ефикаснија и транспарентнија и тако побољшала квалитет и брзину пружања услуга између осталог и образовном сектору.

Такође је посетио павиљон у Ботаничкој башти који је обновљен уз подршку ЕУ, а потом и донирао књиге библиотеци Правног факултета како би професори и студенти имали приступ врхунској академској литератури.

"То је све део шире подршке вредне 30 милиона евра коју пружамо Министарству просвете, науке и технолошког развоја за унапређење инфраструктуре скоро 30 факултета, не само овде у Београду већ широм земље. Гледано у ширем контексту, то је део подршке у вредности од две милијарде евра коју ЕУ пружа Србији од 2007. године", рекао је Хан и додао да је план да се идуће године инвестира 27 милиона евра у сектор образовања у Србији.

Прошле године је скоро 2.000 српских студената и професора имало могућност да посети ЕУ или оде тамо на студије у оквиру Еразмус програма.

Српски академици и истраживачи су такође врло заступљени у програму Хоризонт 2020, који је строго усмерен на подршку европској изврсности у науци.

"Ми желимо да више студената и истраживача из ЕУ дође у Србију. Да би се то догодило, више ћемо инвестирати у даље промовисање привлачности Србије међу водећим академицима у ЕУ и у оснивање српске агенције за програм Еразмус", истакао је.

Подршка Србији, није ограничена само на образовање додао је Хан наводећи да су у том погледу, реформе владавине права једнако важне.

"Систем владавине права усклађен са стандардима ЕУ пружа правну сигурност и предвидљивост коју траже стратешки инвеститори. Истовремено, ефикасан систем владавине права значи и једнаке могућности и једнак третман за све, без обзира на пол, порекло, веру или етничку припадност", поручио је комесар.

Истакао је и да јачање владавине права помаже у борби против корупције, која је, нажалост, по мишљењу многих, нарочито распрострањена у сектору високог образовања.

"Управо зато стављамо толики акценат на поглавље 23 (Правосуђе и основна права) и 24 (Правда, слобода и безбедност) у нашим преговорима са Србијом. Јер, на крају крајева, амбијент са бољом владавином права може да подстакне здрав амбијент за пословање, што се онда преводи у привредни раст и радна места за све вас", додао је Хан.

Хан је истакао да се велика пажња поклања стицању кључних вештина у општем образовном систему, као што су способност учења и слушања, предузимљивости или предвиђања промена.

"Образовање, такође, има кључну улогу и када говоримо о очувању мира и стабилности у региону. Процес приступања ЕУ се заснива на помирењу, добросуседским односима и регионалној сарадњи. Нерешена питања из прошлости се могу решити само конструктивним дијалогом и међусобним поштовањем. У том смислу, суштинску важност има укључивање и посвећеност најмлађе генерације", рекао је Хан у уводном обраћању на Универзитету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи