Хан у Београду, потписан уговор вредан 80 милиона евра

Састанак са комесаром Јоханесом Ханом говори о нашој посвећености и жељи да припадамо друштву европских народа и показује да се Србија налази на добром путу, поручио је премијер Србије Александар Вучић након потписивања Финансијског уговора за подршку темељној трансформацији српске јавне управе. Хан истиче да Србија може да рачуна на Европу и да Брисел цени све што је Србија учинила током мигрантске кризе. Следеће седмице отвара се бар једно преговарачко поглавље.

Премијер Александар Вучић је захвалио комесару Јоханесу Хану на посети Србији и потписивању Финансијског уговора, који је, каже, веома значајан за Србију.

"Ми смо потписали уговор којим добијамо 80 милиона евра на поклон од ЕУ за подршку реформи јавне управе. Тих 80 милиона ћете директно видети у болницама, на путевима. Имамо добре резултате, али они морају да буду одрживи, а да би били одрживи, морамо себе да мењамо и за то су потребна финансијска средства", рекао је премијер на конференцији за медије са комесаром Ханом. 

Вучић је захвалио европским обвезницима што су издвојили новац за Србију. Додаје да је то огроман новац, између 9,5 до 10 милијарди динара и да ћемо га искористити на најбољи начин.

"Да бисмо добили новац, морали смо да имамо стабилан макроекономски оквир. Ми ћемо бити још ефикаснији, а исплата ће бити у шест транши. Грађани јавну управу морају да осете као свој сервис. То су ствари које ћемо морати да поправљамо. Желим да кажем да ћемо највећи део послова моћи од куће да обављамо", напомиње Вучић.

Навео је да владиног дефицита ове године нема, да ће он на нивоу државе бити око 2,1 одсто, а догодине је планиран на 1,7 одсто, као и да имамо раст од 2,8 одсто, а може бити до краја године и 2,9 одсто.

Каже да данашњи састанак говори о нашој посвећености и жељи да припадамо друштву европских народа и да се Србија налази на добором путу.

Вучић је Хану, који је Аустријанац, честитао на победи Александера ван дер Белена на председничким изборима. Наводи и да је Србија трасирала свој пут и да је поуздан партнер Унији.

"ЕУ може увек да рачуна на Србију, бар толико колико и ми можемо да рачунамо на ЕУ", рекао је Вучић.

Комесар Хан је поручио да Србија може да рачуна на ЕУ. "Србија може да рачуна на Европу. У истом смо чамцу и треба да радимо заједно, мислим да нема алтернативе европском путу", рекао је Хан.

Наводи да је две трећине трговинских односа Србије управо са чланицама ЕУ. "То показује колико су нам јаке везе и зато морамо да их унапредимо, за шта нам је потребна подршка грађана и Србије и ЕУ", рекао је Хан.

Комесар објашњава да се можда неће одмах видети ефекти потписивања финансијског уговора, али да на средњи и дужи рок представља снажан допринос уклапању јавне администрације у европске стандарде.

"Грађани ће добити бољи приступ јавној администрацији, добиће шалтере где се све обавља на једном месту, али то ће допринети и видљивости и транспарентности рада државне управе", рекао је Хан.

Истиче да је ЕУ од 2007. уложила две милијарде евра у грантовима како бисмо модернизовали Србију. "Можемо да видимо прве конкретне резултате – привлачење инвестиција, боље економске цифре него у прошлости, могућности за запошљавање", истакао је Хан.

Иако се ситуација са мигрантима поправила, није решена. "Допринос Србије решавању мигрантске кризе био је у европском духу, волели бисмо да смо тако нешто видели и међу нашим чланицама", истакао је Хан.

Комесар је додао и да ће се данас састати са делом академске јавности и најавио да ће ЕУ уложити око 27 милиона евра у модернизацију српског високог школства.

"Та инвестиција је и у интересу ЕУ, јер видимо да постоји одлив мозгова, не само из региона већ и из осталих делова Европе. Наш циљ је циркулација мозгова, да се унапреде лабораторије и универзитети, како би млади и образовани људи имали веће могућности, како би се дала прилика стручњацима да дођу у Србију и остале земље", рекао је Хан и констатовао да је то важан допринос модернизацији и европској перспективи Србије.

Хан је поручио и да ће ЕУ учинити све како би и даље стимулисала економски развој Србије, који је, како је рекао, и у интересу Европске уније.

Следеће седмице отвара се бар једно поглавље

Европски комесар очекује да ће Србија следеће недеље отворити још једно а можда и два поглавља у преговорима са ЕУ, а премијер је прецизирао да ће сигурно бити отворено поглавље пет.

"И следеће недеље и следеће године", рекао је Хан одговарајући на питања новинара хоће ли следеће седмице бити отворено још неко поглавље у преговорима.

"Мислим да следеће недеље можемо да отворимо и више од једног поглавља", поновио је Хан, који је додао да би можда могло да се деси и да се отворе два-три, што би нас одвело у нову фазу преговарачког процеса.

Премијер је навео да ће бити отворено поглавље пет, да ће се видети шта ће бити са осталима и да "ствари тако реално стоје".

Како је рекао, наставиће се разговори о томе наводећи да је ту реч и о ономе што стиже из Хрватске, као и о питању односа Београда и Приштине.

Вучић је поручио да сигурно нећемо одустати од националних и државних интереса да би нам неко отворио поглавља.

"Догодине ћемо имати два пута већи раст, али то не значи да ћемо пристајати на уцене и да ћемо одустати од наших националних интереса да би нам неко отворио поглавља", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да не очекује да ће ускоро у Приштини бити снаге да се испуни оно што је договорено Бриселским споразумом, јер "они имају много моћније заштитнике".

Све што радимо, "радимо да бисмо заштитили своју земљу и одбранили националне интересе", додао је Вучић.

На питање новинара да ли су резултати италијанског референдума удар на Европу, Хан је одговорио да је могуће да ће Италија ући у период нестабилности, што за Европу није баш повољно.

"На европском нивоу ефекат ће бити да после објаве премијера Ренција да даје оставку улазимо у период нестабилности у Италији, што није пожељно на европском нивоу, али не бих директан утицај италијанског референдума на европску политику преувеличавао", истакао је Хан.

Како је навео, резултат референдума на којем су грађани Италије одбацили предложене реформе премијера Италије мешавина је разних елемената и многи су, уверен је, гласали управо против саме владе и Ренција.

Вучић: Медији имају апсолутну слободу

Премијер је изјавио да медији у Србији имају апсолутну слободу, а да другачије приче пласирају медији који су незадовољни, јер политичари које подржавају не могу да га победе на изборима.

Вучић је, одговарајући на питање да прокоментарише примедбе ЕК на недовољну слободу медија у Србији, рекао да се с тим не би сложио.

"Имате апсолутну слободу, радите шта хоћете, како хоћете, у мери којој хоћете. Свако питање имате право да поставите и добијете одговор", обратио се Вучић представницима медија.

Суштина је, међутим, како је приметио, у томе да "они који губе на политичкој сцени не могу да прихвате да мање раде, да су мање дисциплиновани и одговорни, као што то не могу да прихвате ни медији који их подржавају и који су за време њихове власти отимали новац од државе".

"Не могу да прихвате да њихови љубимци не могу да ме победе. Не могу да признају и да кажу да је Вучић вреднији, способнији, ангажованији, него мора неко други да буде крив, медији, Свети Петар...", навео је Вучић.

Како је рекао, последње истраживање о томе како су извештавали медији од јула до октобра, а које је спровео Институт за јавну политику у сарадњи са Медијским архивом Ебарт, показало је да је о њему написано највише негативних текстова.

Тим медијима премијер је поручио да могу да говоре и пишу шта хоће, али да чињенице показују раст Србије на светској Дуинг бизнис листи, као и да је раст од три одсто већи од оног од минус 3,1 одсто.

"Можете да ме мрзите колико хоћете, да желите да 'досовски' или радикалски кандидати побеђују, пре свега 'досовски', али не иде, бар не за сада. Видећемо у наредном периоду", рекао је Вучић и приметио да је много више примедаба на европске медије, него европских на српске.

Одговарајући на исто питање, односно како коментарише да није било напретка у слободи изражавања током преговарачког процеса, европски комесар Јоханес Хан је рекао да је слобода медија важно питање, те да не воли да говори о преговорима као таквим, већ да гледа на то као процес у којем се постепено побољшава ситуација, конкретно када је реч о слободи медија, у поглављима 23 и 24.

"Ми смо дали своје примедбе о том питању, али и на друга питања", објаснио је Хан.

Вучић: Нећу никад да будем део цивилног друштва

Премијер је рекао да Србија жели да припада европском друштву, да је то говорио и грађанима у кампањи и да је то одлука која се доноси за наредних 50 година.

Рекао је да су неки својевремено приказивали да држава има суфицит, тако што су вршили "пљачкашке приватизације".

Како је рекао, постоје досовски кандидати који причају празне приче, радикалски такође.

"Па, супер, изаберите људе. Изаберите, изађите са пута ЕУ", рекао је Вучић и додао да има и оних који би желели да Србија буде цивилно друштво или невладина организација.

"Па неће никад... па нећемо никад тако да се понашамо", рекао је Вучић и додао да је то његова порука и шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Давенпорту и европском комесару Јоханесу Хану и свима другима.

"Или ћете поштовати оно што Србија јесте, оно што Србија може и хоће да учини, али немојте да покушавате да нас направите оним што нисмо – нећу да будем део цивилног друштва никада, честитам им и хоћу да радим с њима. Нећу да будем политичар који ће бити део цивилног друштва, нећу да припадам невладиној организацији – ниједној", рекао је премијер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво