Хан: ЕК већ припремила терен за отварање нових поглавља

Уверен сам да ће се државе чланице ЕУ сложити да се до краја године отвори још поглавља са Србијом и оно што могу рећи је да је Комисија већ припремила терен за то, изјавио је европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Уочи сутрашње, редовне посете Београду, на питање "Политике" да ли има држава ЕУ које се противе отварању нових поглавља до краја године, Хан каже: "Хоћу да будем врло јасан: став ЕУ и њених држава чланица за приступање Србије ЕУ је чврст. Сви с добродошлицом дочекујемо Србију у европску породицу, којој она и припада. Не би требало сумњати у то".

Европски комесар Хан истиче да је Србија на добром путу и да су већ отворена четири веома важна поглавља, наводећи да је сада потребан напоран рад, али и истрајност.

"Проширење није само ствар технике и отварања или затварања поглавља", рекао је Хан за београдски лист.

Према његовим речима, отварање поглавља није пуко штиклирање поља и "награђивање" Србије, већ је реч о заједничким стратешким интересима.

"Градимо солидан, дуготрајан и поуздан међусобни однос. Услови за то постоје, они су јасни, и прихваћени од обеју страна - ЕУ и Србије - у нашем оквиру за преговоре који је усвојен у децембру 2013. године", рекао је он.

"А брза имплементација од стране Србије, искрена посвећеност својим обавезама на владавини права и споразумима постигнутим у дијалогу с Косовом, важан је предуслов", навео је комесар ЕУ Јоханес Хан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи