Стојиљковић: Синдикати можда на локалним изборима

Чланови Уједињеног гранског синдиката "Независност" размишљају о томе да учествују на наредним локалним изборима у Србији, каже нови председник тог синдиката Зоран Стојиљковић.

Идеја учешћа на изборима јавила се, према његовим речима, због незадовољства чланства тог синдиката постојећом ситуацијом и доминацијом политичке сфере и политичких актера.

"Размишља се у том правцу, али нема дефинитивне одлуке о томе. Мислимо да би нека врста доброг теста за почетак били локални избори", рекао је председник УГС "Независност" за Танјуг.

Стојиљковић је цитирао свог претходника Бранислава Чанка, који је имао обичај да каже "да је данас у Србији утицајнија једна мала странка са неколико стотина потенцијалних чланова и добро позиционираним шефом и његовим најбољим пријатељем и пријатељицом, него синдикати".

"Они више утичу када уђу у парламент, него велке социјалне цивилно друштвене организације попут синдиката, које су још увек релативно бројне и са добро развијеном инфраструктуром", рекао је Стојиљковић.

Додаје да је излазак синдиката на изборе, ипак, "озбиљна авантура", па ће чланство ту идеју добро анализирати пре коначне одлуке.

Стојиљковић подсећа да се на локалним изборима не отварају велика политичка и национална питања, већ су у фокусу искључиво питања квалитета живота људи, те да се зато о локалним изборима и размишља.

"На локалу можете да идете у оквиру синдикалних или грађанских листа, ако имате квалитетне партнере. Тест је онда да прескочите изборни праг и уђете у локални парламент. Када уђете у парламент, онда сте се оснажили и не могу вас тек тако игнорисати, што је јако важно. Ми ћемо претходно тестирати ову ствар и, ако видимо да имамо људе са интегритетом, онда ћемо ићи на то", објаснио је Стојиљковић.

Он је навео да и у Савезу самосталних синдиката Србије нису далеко од идеје да синдикати "имају неко своје политичко крило".

Ми сад почињемо да размишљамо о томе, мада је ту пуно изазова, рекао је
саговорник Танјуга.

Најбољи тест, поновио је, били би локални избори, јер како каже, на националним изборима "улазите у арену где сви гледају да вас поједу", односно сви размишљају коме ћете бити млађи послушни партнер, зашто сте се појавили, чије гласове желите да узмете да би неко други профитирао.

Он каже да у Србији има много странака које "заноће" у опозицији, а пробуде се у власти.

"Тако да ми немамо пуно поверења у оно што се догађа са политичким партијама, да ће оно обећано и реализовати. Просто смо дошли у позицију - гласови за подршку", објашњава Стојиљковић.

Раније су се, подсећа, неки други синдикати "залетали" и излазили на изборе у коалицијама и "политичким браковима" из рачуна.

Стојиљковић, иначе професор на Факултету политичких наука, оцењује да је веома важно значајније учешће грађана у креирању јавних политика, и указује на чињеницу да такозвани обични грађани и радници државу "виде" у лику наставника, лекара, полицајаца, цариника.

Зато су важне, каже професионалне и струковне организације и други видови организовања унутар заједнице, посредством којих се истичу захтеви, а не само посредством политичких партија.

То се, подсећа, видело током штрајка адвоката и наставника, који су се организовали.

"Чим тога нема, због, рецимо, страха од губитка посла и слично, онда политика може да вршља и утврђује правила игре. Ако имате слабе синдикате и професионална удружења, онда политика нема обавезу да озбиљно преговара са њима и да у складу с тим креира јавне политике", истакао је Стојиљковић.

Он је подвукао да је циљ синдиката да буде нека врста "платформе" за обједињавање интереса "обичних грађана".

Каже, иначе, да синдикат данас мора много виšше да се бави, не толико сталнозапосленима, колико такозваним фриленсерима, "уговорцима", људима који су запослени на одређено време, такозваним „прекарним“ радницима који имају несигурну радну егзистенцију, раде без уговора и слично.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво