Скот: На Балкану се виде кораци мешања Русије у политику

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот оценио је да има снажне радне односе са премијером Србије Александром Вучићем, као и са свим министрима у влади јер деле исти интерес, а то је стабилна Србија која напредује у реформама, бележи раст и напредује ка чланству у Европску унију.

Упитан да ли је ниво поверења између њега и српских званичника сада нижи, пошто је критикован за мешање у унутрашње ствари Србије, Кајл Скoт је одговорио да има снажне радне односе не само са премијером Вучићем већ и са свим министрима, укључујући и оне који су критиковали неке његове коментаре.

"Сви ми имамо своје улоге. Моја улога је да подржавам америчке интересе и представљам америчке вредности. Улога српских политичких лидера је да подржавају Србију и српске интересе, што они и чине на начин за који мисле да је најбољи. Међутим, мислим да имамо исти интерес, а то је Србија која је стабилна, која напредује у реформама, која бележи раст и напредује ка чланству у ЕУ", рекао је Скoт у интервјуу за лист Данас.

Према његовим речима, сведоци смо макроекономске стабилизације у Србији, као и раста који је изнад норме у Европи.

"Све су то позитивни кораци, али пред Србијом је дуг пут и мислим да она треба да настави са реформама ка модернизацији економије, хармонизацији прописа са правом ЕУ и САД ће учинити све што могу да је подрже", каже амбасадор.

На питање да ли је безбедносна ситуација у Србији погоршана после проналажења оружја у близини куће премијера, амбасадор је рекао да је стабилност у овом региону увек разлог за бригу, али да му о овом случају нису познати детаљи.

"То је на премијеру и службама безбедности које, сигуран сам, о томе знају много више од мене", закључио је Скoт.

Скот је изјавио да се на Балкану виде кораци мешања Русије у политику и као пример навео Црну Гору где Русија, како је рекао, покушава да дестабилизује земљу, јер не подржава њену политику.

"У овом региону сада видимо кораке којима се Русија меша у политички процес, на страни оних који се противе проширењу НАТО-а, а све више видимо, као у случају Црне Горе, да Русија предузима друга средства како би дестабилизовала земљу чију политику не подржава", рекао је Скот.

Он је оценио да је Русија једина земља на свету која изгледа сматра да су "слабост и нестабилност у суседству у њеном интересу" и која се у том смислу и понаша.

Према његовим речима, Русија је проширење НАТО-а дефинисала као претњу Русији, а реч је заправо о реакцији земаља у суседству Русије које у НАТО-у траже сигурност и безбедност, јер Русију доживљавају као агресивну и наметљиву.

"Такође смо видели да је Русија недавно и проширење ЕУ дефинисала као претњу. То смо јасно видели у Украјини", рекао је Скот.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво